Vyhráli jsme u Ústavního soudu

Zastupovali jsme obec Petrovice ve věci zákazu výstavby nových větrných elektráren. Vítězstvím u Ústavního soudu jsme dosáhli toho, že Nejvyšší správní soud bude muset znovu projednat návrh obce Petrovice na zrušení části Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje, které výstavbě větrných elektráren bránily.

V Zásadách územního rozvoje Ústeckého kraje, které jsou krajským územním plánem, je regulace možnosti výstavby větrných elektráren vůbec nejpřísnější ze všech krajů v České republice. Zásady zakazují umisťovat větrníky prakticky na celém území, mj. v odstupových vzdálenostech, které nemají žádné zákonné opodstatnění (například 3 km podél státních hranic). Přitom však Ústecký kraj patří k regionům s největším větrným potenciálem, a to zejména v centrální a východní části Krušných hor.

"Pokud bude Nejvyšší správní soud respektovat závěry Ústavního soudu, věřím, že zákaz výstavby větrných elektráren v Ústeckém kraji zruší. Jde o jeden z příkladů, kdy kraj nelegálně šikanuje obce, které chtějí větrné elektrárny na svém území," řekl Jiří Nezhyba z advokátní kanceláře Šikola & Partneři (dnes Frank Bold Advokáti).

Náš tým právníků uspěl již ve čtyřech dalších případech, kdy kraje nezákonně omezovaly rozvoj větrné energetiky, a zrušil příslušné části zásad územního rozvoje krajů Vysočina (2009), Plzeňského (2010), Moravskoslezského (2011) a Karlovarského kraje (2012).

Podívejte na reportáž České televize.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.