Pavel Franc pro ČT o novele zákona o účetnictví

Od 1. ledna příštího roku přibude velkým firmám v celé EU nová povinnost, tzv. nefinanční reporting. Do českého práva bude zahrnut prostřednictvím novely zákona o účetnictví. V právním blogu pořadu Týden v justici vysvětlujeme, koho se nefinanční reporting týká a jaké mu přináší povinnosti: 

Velké podniky nad 500 zaměstnanců, obchodované na evropských burzách, banky, pojišťovny, celkem 6000 firem po celé Evropě bude muset ve svých výročních zprávách uvádět nejen finanční informace, ale ještě informace o tom, jak řeší rizika negativních dopadů svého podnikání na životní prostředí, sociální a zaměstnaneckou oblast, na lidská práva, a také zda jsou vystaveni riziku úplatků a korupce.

Jestliže se např. banka zbavuje těžko vymahatelných pohledávek a prodává je vymahačským firmám, je vhodné, aby sledovala rizika poškozování práv dlužníků a popsala, jak snižuje zásahy do lidských práv. Povinná firma bude muset popsat, jakým způsobem předchází korupčnímu jednání svých zaměstnanců, jaká opatření v této věci podniká a bude podnikat.

Pokud podnik v dané oblasti neshledá žádná rizika, do svého reportu napíše, že neexistují, a proč. Pokud je naopak odhalí, je zájmem samotného podniku, ale samozřejmě i v souladu s péčí řádného hospodáře, aby je identifikoval, popsal a navrhl řešení.

Cílem zákonodárce bylo zpřístupnit neveřejné informace firem, které pomohou investorům, kapitálovým trhům a zákazníkům odhadnout dlouhodobou prosperitu firem. Novela vstupuje v účinnost začátkem příštího roku. Podníky, na které se vztahuje, tedy mají nejvyšší čas na to, aby se připravily na sběr a vyhodnocování dat, pokud chtějí, aby jejich reporty za rok 2017 měly hlavu a patu.

 

 

 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.