Pomáháme řešit ekologickou zátěž po varně drog v Křižanově

Před několika měsíci policie objevila v bývalé masně v obci Křižanov výrobnu pervitinu. Výrobna je uzavřena, její provozovatelé obviněni, ale obci po nich zbyla k vyřešení ekologická škoda, která je natolik netypická, že si s ní nikdo příliš neví rady. Frank Bold advokáti byli najati, aby pomohli rozplést, kdo by podle zákona měl zodpovídat za jednotlivé kroky likvidace zátěže. 

„Zástupci městyse se všemožně snaží, aby se ve věci začalo konat, aby se postoupilo k dekontaminaci pozemku a objektu a k ochraně zdraví občanů. Absolvovali už spoustu schůzek, bezpočet telefonátu a dopisů. Bohužel, neustále naráží na liknavost nebo neochotu úřadů a metodickou neznalost, jak v těchto případech dále postupovat. Skoro to vypadá, že se toho problému někteří bojí, neboť je příliš složitý,“ komentoval případ právník Libor Jarmič. 

Z varny pervitinu unikly do okolí, zejména do podzemní vody, nebezpečné látky, pro které zákon ani nestanovuje povolené limity, protože jsou zkrátka zakázané. V takové situaci není snadné určit, který orgán zodpovídá za dekontaminaci území. Každý orgán, který má s výrobnou drog a jejími následky co do činění, se zabývá jen úzkými specifickými problémy.

„Policie zadrží pachatele, hasiči odvezou z místa nebezpečné chemikálie, životní prostředí částečně řeší kontaminaci vody, hygiena je ochotná se zapojit, jakmile jim někdo dodá podklady, že je zde ohroženo veřejné zdraví. Ve vztahu k ohrožení zdraví osob ale úřady nemají představu, co by se dělat mělo, jaké vzorky odebrat, jaká je přípustná expozice nebezpečnými látkami a kolik už je pro člověka nebezpečné. Dalším problémem je nedostatečná výměna informací mezi jednotlivými úřady,“ vysvětluje Libor Jarmič komplikovanost případu. Navázali jsme spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, Krajskou hygienickou stanicí a dalšími orgány a pracujeme na tom, aby dekontaminace začala co nejdřív a lidé v Křižanově si mohli oddychnout. 

Přečtěte si, co o případu napsal server iDnes, nebo si poslechněte reportáž Českého rozhlasu:

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.