​Evropský parlament bude zvažovat 35% cíl pro OZE k 2030

Ambiciózní návrh na stanovisko parlamentu k jednomu z návrhů Zimního energetického balíčku byl oznámen světu, k jeho prosazení však ještě vede dlouhá cesta.

Evropský parlament začíná projednávat revizi evropské směrnice o podpoře obnovitelných zdrojů, která ukládá závazné cíle pro snižování emisí skleníkových plynů. Nyní platí cíl 20 % do roku 2020 pro celou EU, rozepsaný do sub-cílů, které se pro každý členský stát liší. Pro následující dekádu Evropská komise v tzv. Zimním energetickém balíčku navrhla jeden celoevropský cíl ve výši 27 %, s nímž už dříve předběžně projevily souhlas i členské státy.

Nyní se otázkou cíle pro 2030 začíná zabývat Evropský parlament. Poslanec José Blanco López, který má agendu na starost, oznámil, že navrhne podstatně ambicióznější cíl - 35 % pro celou EU. Ke společné pozici Evropského parlamentu však ještě vede dlouhá cesta, poslanec si svůj návrh nejprve musí obhájit ve svém výboru pro průmysl a dopravu a pak v plénu.

Projednávání nese známky klíčové agendy - na finální pozici parlamentu se budou chtít podílet minimálně tři další výbory a i v samotném výboru pro průmysl a dopravu bude konkurenční pozměňovací návrhy podávat minimálně sedm stínových reportérů". Možná proto poslanec López přitvrdil” a ke svému původnímu prohlášení o 30% cíli přidal ještě pět procent navrch.

 

Kristína Šabová, Frank Bold

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.