Úspěšně jsme zastupovali Hněvotín na Olomoucku. Soud zrušil tamní zábor orné půdy

Část zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, která měla umožnit zábor 44 hektarů orné půdy u Hněvotína pro stavbu Národního biomedicínského a biotechnologického parku včera zrušil Olomoucký krajský soud. 

Zábor v takovém rozsahu považujeme za nesmyslný. Na kvalitní orné půdě jen 200 metrů od prvních domů obce by vyrostly obrovské haly, které by mimo jiné zcela změnily ráz obce. Obavu máme také z možného ohrožení zdrojů pitné vody,“ uvedl starosta obce Hněvotín Jaroslav Dvořák.

Obec proto změnu krajského územního plánu, která byla schválena na podzim 2019, napadla vloni v červenci žalobou na Olomoucký kraj. „Zemědělskou půdu I. a II. třídy ochrany lze podle zákona zastavět jen v případě, že nad veřejným zájmem ochrany půdy převažuje výrazně jiný veřejný zájem. Ten nebyl v tomto případě prokázán,“ uvedla Sandra Podskalská z kanceláře Frank Bold Advokáti, která obec v případu zastupuje a která je dlouhodobě nejúspěšnější českou advokátní kanceláří právě na přezkumy nezákonností v územních plánech.

„Jsme rádi, že se podařilo dosáhnout tohoto úspěchu. Soudní vítězství potvrzuje naši zkušenost, že má smysl se bránit nezákonným postupům samospráv. Základem by však měla být především příprava kvalitních územních plánů, a to jak obcí, tak krajů, které nebude potřeba soudně přezkoumávat. Také o to ve spolupráci se samosprávami usilujeme,“ řekl CEO Frank Bold Advokáti Pavel Franc.


Usnadňujeme samosprávám pořízení kvalitního územního plánu

Poskytujeme konzultace ve všech fázích pořizování územního plánu s cílem, aby přinášela kvalitní řešení pro samosprávu a její občany a obstála v případném soudním přezkumu. S vysokou úspěšností zastupujeme obce před soudy. 

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.