Frank Bold Advokáti varují před dluhovou pastí v souvislosti s návrhem zákona o nájmech v ČT24 i na serveru iHNed.cz

Návrhu zákona o nájmech bytů i prostor k podnikání se v minulém týdnu věnovala Poslanecká sněmovna a tento týden jej projednával Senát. Po čtvrtečním projednání jej vrátil zpět Poslanecké sněmovně. Návrh je podle Frank Bold Advokátů nedotažený a poznamenaný rychlým zpracováním.

Nájemci bytů či prostorů k podnikání se podle vládního návrhu sice jeden rok nemusí bát vystěhování, ale nejedná se o koncepční řešení situace. Naopak může tento narychlo vytvořený návrh vést k dluhové pasti či exekucím. Dopady krizových opatření přitom nemírní, ale pouze přenáší z nájemců na pronajímatele. Návrh je navíc na hraně ústavnosti, protože omezuje vlastnické právo pronajímatelů bez jakékoliv náhrady škody. "Zmírnit následky epidemie je přitom možné méně omezujícími opatřeními. V případě prostor pro podnikání se nabízí poskytnutí podpory na úhradu nájemného nebo „zálohované nájemné“, které by za nájemce uhradil stát. V případě bytů je možné využít kromě zálohovaného nájemného například úpravu podmínek čerpání příspěvku na bydlení," říká advokát Martin Kornel z kanceláře Frank Bold Advokáti.

Návrhu a našim právním výhradám k němu se věnoval také server iHNed.cz a mluvila o něm i právnička Hana Římanová ve StudiuČT24.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.