Konec plánů na těžbu v Beskydech, důl Frenštát se zasypal. Čtvrť CÉRKA je o krok blíž svému vzniku

Na transformaci směrem k udržitelnému a smysluplnému rozvoji pracuje obec Trojanovice ve spolupráci s Frank Bold Advokáty už několik let. Loni se navíc podařilo dosáhnout zásadního milníku v podobě zasypání původního dolu Frenštát, který se nachází na katastrálním území Trojanovic a v němž se v minulosti počítalo s těžbou uhlí.

Odstranění několika objektů okolo těžných věží, které se staly symbolem plánované těžby u Trojanovic, proběhlo loni v prosinci a v několika etapách bude postupovat až do příštího roku. Narozdíl od těžby ale práce v Trojanovicích nekončí, naopak. Už dva roky běží práce na projektu Cérka, který má za cíl proměnit brownfield v novou chytrou čtvrť pro bydlení, práci, komerční výstavbu i aktivní trávení volného času kombinující ekonomicky i ekologicky udržitelné přístupy. 

CÉRKA v roce 2023

Aby mohla nová chytrá čtvrť vzniknout, bylo prvním zásadním krokem, získat od státu do obecního vlastnictví dotčené pozemky. O tom Trojanovice vyjednávaly se státním podnikem Diamo. „Jsem rád, že se podařilo najít společnou řeč a na převodu pozemků do našeho vlastnictví se dohodnout. S Diamem jsme uzavřeli smlouvy o budoucím převodu pozemků, které jsou pro rozvoj projektu CÉRKA klíčové. Na vavřínech ale neusínáme a pokračujeme v dalších fázích realizace,” přiblížil Jiří Novotný, starosta Trojanovic.

Na předprojektové práce nyní navázalo zadání veřejné zakázky na projektanta, který podobu CÉRKY navrhne. Jeho výběr chtějí mít Trojanovice hotový během letošního jara.

„Předmětem plnění veřejné zakázky je zpracování projektové dokumentace včetně inženýrské činnosti a autorského dozoru pro stavební řešení jádrové oblasti areálu dolu Frenštát v Trojanovicích. Při nastavení podmínek zakázky obec vycházela z cílů projektu CÉRKA, které směřují k tomu, aby se nová čtvrť stala inovačním hubem, jehož technické řešení bude ekonomicky efektivní,” uvedla Anna Francová, advokátka a partnerka kanceláře Frank Bold Advokáti.

Domácí úkoly do dalších let

Aktuální plán počítá s dokončením centrální části projektu v roce 2027. Obec má však už nyní plány i do dalších let. Důležité bude dobře nastavit v rámci celého projektu právní vztahy, aby obec byla kvalitním správcem majetku. „Naším cílem je povzbudit místní k větší podnikavosti. CÉRKA v tomto smyslu nepomůže jen Trojanovicím, ale celému regionu. Chceme přilákat další podnikatele i nové zaměstnance z širší oblasti,” dodal trojanovický starosta.


Potřebujete právní servis pro Váš chystaný projekt?

Za využití naší právní expertízy s Vámi situaci probereme a navrhneme možná řešení. Zajistíme převod potřebných pozemků a nastavíme pro Vás kvalitní smlouvy pro realizaci i provoz projektu.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.