Lex OZE 2 se i díky expertíze Frank Bold stal zákonem roku. Umožňuje sdílení energie domácnostem, obcím i firmám

Porota v letošním hodnocení prestižní ankety Zákon roku ocenila zavedení komunitní energetiky v české legislativě a její rozvoj v českém prostředí. Zejména funkční sdílení elektřiny a otevřenou účast v energetických společenstvích domácnostem, obcím, příspěvkovým organizacím i firmám prosazovali v posledních letech a především do novely energetického zákona Lex OZE 2 experti Frank Bold a Unie komunitní energetiky (UKEN). 

Také díky tomu je novela velmi kvalitní v kontextu celé Evropské unie a není náhodou, že UKEN bude v květnu v Praze hostit největší evropskou konferenci o komunitní energetice.Českým občanům novela, která je účinná od letošního ledna, přinese efektivnější úspory za energie a vyšší energetickou bezpečnost ČR.

„Schválení novely energetického zákona známé jako Lex OZE 2 byl zásadní krok k dekarbonizaci, decentralizaci a také demokratizaci české energetiky, protože díky ní se může do energetického trhu zapojit každý občan. Oceňujeme, že do vzniku novely byla zapojená odborná veřejnost - díky tomu je konečné znění zákona skutečně kvalitní a věříme, že ve druhé polovině roku, kdy má sdílení energie odstartovat naostro, se ukáže, že i funkční,” uvedla Laura Otýpková, právnička a expertka na energetické právo z Frank Bold.

Ačkoliv je zákon účinný už od ledna, praktické sdílení energie umožní až Energetické datové centrum, které zahájí svou činnost od 1. července. Jeho praktické fungovaní konkrétně nastaví vyhláška o měření.

Zákonem to nekončí, připravili jsme návod a webinář Jak na sdílení

Aby se sdílení energie stalo běžnou praxí co nejdříve, připravili jsme praktický webinář, kde představujeme, jak můžete snížit náklady na energii pro svůj bytový dům či firmu sdílením elektřiny z fotovoltaiky. Pomůžeme vám zorientovat se v aktuálních možnostech sdílení energie, pochopit novou legislativu a využít všechny příležitosti, které vám přináší.

Kupte si videozáznam webináře

Spolu s odborníky z Unie komunitní energetiky připravili také přehledný návod. Zájemci o sdílení elektřiny v něm zjistí, jaké konkrétní kroky je čekají při využití některého z institutů pro sdílení (aktivní zákazník nebo energetické společenství). Vše přibližují také modelové situace.

Návod Jak začít sdílet elektřinu

Manuál obsahuje veškeré dostupné informace k březnu 2024. Některé dokumenty zásadní pro praktické fungování sdílení se však stále připravují. Nejaktuálnější informace proto najdete na speciální stránce Unie komunitní energetiky.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.