Právní servis pro architekty a architektonická studia

Pomůžeme Vám jak s personalizací smlouvy o dílo pro realizaci architektonického projektu, tak s licenčním ujednáním, které férově zohlední Vaše požadavky.

Abyste se mohli plně soustředit pouze na Vaši práci na architektonickém návrhu, zajistíme pro Vás kontrolu smlouvy o dílo pro jeho následnou realizaci. Ošetříme v ní rizika vyplývající z nevýhodných ustanovení, nejasných licenčních ujednání a další časté chyby, které Vás pak zbytečně stojí další čas.

Co pro vás uděláme:

Smlouvy pro architekty

  • Řekneme Vám, do čeho jdete: Zkontrolujeme návrh smlouvy o dílo od veřejného zadavatele a prověříme, zda obsahuje férová ustanovení.

  • Ohlídáme, aby vše šlo hladce: Zpracujeme smlouvy pro Vaše subdodavatele a postaráme se, aby všechny termíny a sankční ujednání byly v souladu s ostatními uzavřenými smlouvami v případě rozsáhlejších projektů.

  • Podržíme Vás: Pomůžeme Vám uzavřít dohodu o narovnání při sporech o zpožděné platby.

  • Vyřešíme těžké situace: Zastoupíme vás při sporech ve smlouvě o dílo nebo licenčním ujednání a pomůžeme Vám bránit svá práva

Veřejné zakázky a architektonické soutěže

  • Pomůžeme při jednání s veřejným zadavatelem: vyjednáme smlouvu o dílo, včetně smlouvy v rámci jednacího řízení bez uveřejnění.

  • Zajistíme fér hřiště: zrevidujeme soutěžní podmínky architektonické soutěže a upozorníme Vás na možná rizika.

Autorské právo a licenční podmínky

  • Ochráníme Vaše autorství: Sestavíme licenční podmínky pro Vaše dílo, které zohledňují Vaše požadavky na ochranu hodnoty díla.

Územní plánování

  • V územním plánu jako doma: Zorientujeme Vás v úskalích územního plánu a pomůžeme Vám usadit do něj Váš projekt.

  • Pohlídáme kdy a jak reagovat na námitky, podat odvolání nebo aktivně vstoupit do tvorby územního plánu.

Moderní energetika a komunitní bydlení 

  • Nastavíme energetiku za Vás: Připravíme moderní koncepci energetiky projektu, včetně zahrnutí obnovitelných zdrojů a energetických společenství.

  • Nastavíme pravidla pro připojení do distribuční soustavy.

  • Pomůžeme Vašim klientům upravit podmínky komunitního bydlení ve vhodných projektech. 

Udržitelné stavitelství

  • Rozumíme udržitelným řešením: Dohlédneme na to, aby si Váš projekt udržel hodnotu i v budoucnosti díky tomu, že bude odpovídat novým požadavkům na udržitelnost (tzv. ESG kritéria) a EU Taxonomii.    

  • Připravíme pro Vás i Vaše klienty specializované smlouvy na dodávku a provoz funkčních zelených stěn a dalších prvků přispívajících k environmentální udržitelnosti.

PR a marketing

  • Pomůžeme Vám s komunikační strategií pro Váš projekt tak, abyste jeho aspekty představili veřejnosti i odborníkům adekvátně a včas.

  • Uspořádáme kulatý stůl nebo veřejnou diskusi, vyrobíme mediakit a oslovíme média, postaráme se o případnou krizovou komunikaci 

Obraťte se na nás

Česká komora architektů doporučuje Frank Bold

Náš tým více než tří desítek advokátů a právníků se specializuje zejména na stavební právo, dlouhodobě se věnuje obchodnímu právu a dalším právním oborům. Naše zkušenosti z oblastí spojených s výkonem profese autorizovaného architekta potvrzuje také oficiální doporučení od České komory architektů (ČKA). Konkrétní řešení se zohledněním individuálních potřeb jsme navrhovali také pro řadu  malých studií či jednotlivých architektů.

V nedávném případu architektonické studie jsme pomohli identifikovat rizika pro architektonickou kancelář vyplývající z návrhu smlouvy o dílo. Podařilo se nám vyjednat výhodnější znění rizikových ustanovení s veřejným zadavatelem. Stejnému architektonickému studiu jsme pomohli s revizí podmínek architektonické studie z hlediska právních předpisů a soutěžního řádu ČKA. „Ve Frank Bold nám pomohli zkontrolovat výzvu a smlouvu o dílo na projektovou dokumentaci pro jednací řízení bez uveřejnění. Díky dobrému ošetření slabých míst jsme si ušetřili spoustu starostí a celé to dobře dopadlo,” říká Lucie Kadrmanová Chytilová ze studia CityUpgrade.

Ozvěte se nám

Do dvou pracovních dnů vám pošleme nástin předpokládaných kroků a nabídku právních služeb. Těšíme se na spolupráci.

Napište nám nebo zavolejte

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.