Úspěch ve sporu o přístup k informacím městské nemocnice

Městská nemocnice se pro účel infožádosti nepovažovala za veřejnou instituci. U soudu jsme našemu klientovi pomohli prokázat opak.

Náš klient požádal boskovickou městskou nemocnici o výsledky provedeného auditu jejího hospodaření. Nemocnice však jeho žádost odmítla s tím, že není povinným veřejným subjektem dle zákona o svobodném přístupu k informacím. Trvala na svém, i když se náš klient proti zamítnutí odvolal s patřičnými odkazy na judikaturu Ústavního soudu, podle níž byla argumentace nemocnice mylná. Tvrdila, že informační zákon je v daném bodě nejasný a uvedenou judikaturu tak nelze jednoduše aplikovat na všechny veřejné instituce shodně.

Jedním z významných argumentů byl fakt, že nemocnice funguje jako soukromoprávní obchodní společnost (konkrétně společnost s ručením omezeným), avšak se 100 % majetkovou účastí města.

Zadání pro Frank Bold

Dokázat u soudu, že nemocnice má povinnost poskytovat informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. To se nám podařilo. Náš klient se dočkal vydání požadovaných dokumentů i záruky, že v případných budoucích infožádostech motivovaných občanskou kontrolou veřejné správy je nemocnice povinna občanům vyhovět.

Případ pohledem soudu

Soud dal nám i našemu klientovi za pravdu, když souhlasil s tím, že existující judikaturu lze analogicky aplikovat a že nemocnice povinnost dle informačního zákona má, neboť je ze 100 % ovládána veřejnou správou a nepochybně poskytují služby ve veřejném zájmu.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.