Aktuální stav novely Energetického zákona a Zákona o podporovaných zdrojích energie

V našem článku z listopadu minulého roku jsme Vás informovali o tom, jak měly kontroly překompenzací vypadat podle novely Zákona o podporovaných zdrojích energie (ZPOZE), která v tom období vstupovala do legislativního procesu (dále jen “novela”). Tato novela měla zároveň novelizovat i Energetický zákon (EZ), ve kterém měla řešit zejména problematika nesprávně implementovaných směrnic tzv. třetího energetického balíčku (na kterou Českou republiku formálně upozornila Evropská komise) a akumulací. Novela přitom měla nabýt účinnosti už k 1. 1. 2020. 

Proti této novele bylo možné podávat připomínky do 7. 12. 2018, které měly být vypořádány v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku. Připomínek k novele bylo ale takové množství, že je Ministerstvo průmyslu a obchodu do konce března 2019 nestihlo vypořádat. 

Aby se zbytečně neprodlužoval legislativní proces v situaci nesprávné implementace směrnic třetího energetického balíčku došlo v polovině dubna k rozdělení novely na 2 části. První část měla řešit pouze vytýkané vady implementace směrnic - u této části se počítalo, že legislativní proces půjde bez problémů a ke schválení této části dojde rychle. Druhá část měla řešit překompenzace, novou podporu a akumulaci - u této části se počítalo, že schvalování zabere víc času. 

Koncem dubna tohoto roku však byla z Elektronické knihovny legislativního procesu přístupné veřejnosti (tzv. VeKLEP) odstraněna druhá část novely (tedy část, která měla řešit překompenzace, novou podporu OZE a akumulaci). V současné době tedy tato druhá část novely není v legislativním procesu. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí, že připomínky k novele vypořádá do konce června tohoto roku a pak by se druhá část novely měla opět vrátit do legislativního procesu. Je ale možné, že vypořádat připomínky opět nestihne a novela nebude schválena ani do konce tohoto roku. Legislativní proces dále sledujeme a budeme o něm informovat.

 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.