Národní katalog otevřených dat – jak jej využít pro vaše podnikání?

V letošním roce spustil portál veřejné správy projekt Otevřená data, jehož cílem je nabídnout možnost právnickým i fyzickým osobám získávat informace o státní správě z jediného zdroje a v důsledku tak zvýšit tlak na zefektivnění a zlevnění výkonu veřejné správy v České republice...

V sekci Datové sady Národního katalogu otevřených dat je možné vyhledávat otevřené datové sady zveřejněné jednotlivými orgány veřejné správy. Zatím jsou v tomto katalogu dokumenty pouze od dubna letošního roku a navíc ne od všech orgánů veřejné správy, další by však měly postupně přibývat. 

Co zajímavého můžete ve zveřejněných datech najít? 

V datech nahraných Českou obchodní inspekcí můžete například najít, za co v posledních třech letech udělovala pokuty a v jaké výši. Nebo jaké zaměření kontroly měly (které zákony kontrolovala).

Praktickou pomůckou může být rovněž kompletní seznam obcí, včetně IČO, kraje, okresu nebo matričního či stavebního úřadu.

Jak v databázi vyhledávat?

Můžete hledat manuálně, což samozřejmě do budoucna s přibývajícími daty nebude ideální, nebo použít rozšířené vyhledávání. V rozšířeném vyhledávání máte možnost hledat dokument pomocí několika kritérií, která má každý nahrávaný dokument zadána. Znáte-li název dokumentu, je hledání velmi snadné, název vyplníte do kolonky. Pokud však například víte pouze kdo daný dokument vydal, tak i to vám značně zredukuje počet dokumentů, kterými budete muset procházet. Vyhledavač bohužel není schopný rozlišit pády, hledáte-li tedy například data týkající se pokut a žádné výsledky vám nejsou nabídnuty, zkuste změnit slovo pokuta například na pokuty.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.