Čínská energetika do 2020: stamiliardové investice a globální expanze

Čína v plánuje investovat do roku 2020 do zelené energie 361 mld. dolarů, vyplývá z minulý týden zveřejněného pětiletého plánu rozvoje čínské energetiky. Čína tak ještě posílí své světové prvenství co do investic do OZE, získá značné výrobní kapacity v zahraničí a sníží vlastní ekonomickou závislost na uhlí.

Globální rozměr čínských investic

Podle Mezinárodní energetické agentury Čína v letech 2015-2021 instaluje více než třetinu celosvětové výrobní kapacity ve  vodní, větrné a solární výrobě energie. Většina čínských investic doposud směřovala na domácí trh s elektřinou, v budoucnu však budou podle předpovědi IEEFA čínské firmy stále více investovat v zahraničí, zejména v Mexiku a v Jižní Americe, protože růst domácího energetického trhu se ve srovnání s předchozími lety zpomaluje. 

V Argentině v minulém roce proběhlo první kolo aukcí a za polovinou vítězných nabídek stojí čínský kapitál a technologie. Podle IEEFA se Číňané nebojí investovat i v zemích, které evropští a američtí investoři považují za rizikové. Čínské firmy například figurovaly jako hlavní dodavatel ve třetině elektrifikačních projektů v subsaharské Africe, které se uskutečnily v posledních pěti letech, píše IEEFA.

Panely, turbíny, baterie

V Číně se nachází hlavní výrobci výrobních kapacit - pět ze šesti největších světových výrobců solárních panelů, pět z desíti největších výrobců větrných turbín. Největší z nich, společnost Goldwind, v roce 2015 koupila původně dánský Vestas a stala se tak světovou jedničkou. Kromě výroby turbín vlastní 864 MW instalovaných kapacit po celém světě a na konci minulého roku ohlásila uzavření dohody s firmou Apple o dodávkách elektřiny a o podílu Apple na třetině jejích větrných farem. 

Podobným způsobem Čína dominuje v akumulaci. V zemi vyrábí největší světový výrobce lithiových baterií. Navíc 90 % těžby lithia je v čínských rukou a koneckonců investice, díky nimž začne výroba unikátních v ČR vyvinutých baterií HE3DA, jsou také čínské. 

Uhlí ještě dlouho na prvním místě

Přes obrovský objem investic do obnovitelných zdrojů budou OZE v roce 2020 představovat pouhých 15 % spotřebované elektřiny. Přes polovinu elektřiny bude země stále vyrábět ve spalovacích elektrárnách z uhlí. Čínské úsilí o nízkoemisní energetiku přitom silně motivuje snaha omezit znečištění ovzduší, které má škodlivé důsledky na zdraví milionů lidí i na ekonomiku.  

 

Kristína Šabová, Frank Bold

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.