Evropští regulátoři proti preferenčnímu přístupu OZE do sítě

Dvě asociace sdružující evropské regulátory trhu vydaly stanovisko k Zimnímu energetickému balíčku - balíčku legislativních návrhů, které vydala Evropská komise a nyní k nim vyjednávají svou pozici jednak členské státy, jednak Evropský parlament. Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) a Rada evropských energetických regulátorů (CEER), v nichž ČR zastupuje ERÚ, nyní vydaly své stanovisko, které představuje důležitý hlas v současné debatě o budoucnosti evropského trhu s elektřinou.

Preferenční přístup pro OZE

Stanovisko se týká mimo jiné zvažovaného ukončení preferenčního přístupu do sítě pro obnovitelné zdroje, a to jak pro nové, tak pro stávající. Obě asociace s ukončením preferenčního přístupu souhlasí, měl by podle nich představovat pouze dočasné opatření určené ke zvýhodnění nových technologií, které se samy nedokáží prosadit na trhu.

Kompenzace za krácení výroby

Sdružení regulátorů se dále vyslovuje proti netržně stanovené kompenzaci za krácení výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Evropská komise se totiž ve svém návrhu vyslovila pro 90% kompenzaci ušlých zisků za prodej elektřiny z OZE ve dnech, kdy je vyrobené elektřiny přebytek. Za touto cifrou však podle názoru regulátorů nestojí žádná ekonomická kalkulace a spíše než legislativa by ji měl určovat trh.

Net-metering

Třetím a posledním tématem, k němuž se stanovisko vyslovuje, je net-metering. Regulátoři trhu s elektřinou jsou toho názoru, že net-metering s sebou přináší nespravedlivé rozdělení nákladů na provoz elektrifikační sítě, neboť aktivní zákazníci ("prosumers", tedy odběratelé a zároveň výrobci elektřiny) mají na rozdíl od pouhých odběratelů elektřiny díky net-meteringu k dispozici informace o aktuální koncové ceně elektřiny a mohou na jejich základě optimalizovat  svůj odběr elektřiny ze sítě. Zákazníci, kteří zároveň nejsou i výrobci elektřiny, pak nesou nepoměrnou část nákladů na provoz sítě.

 

Kristína Šabová, Frank Bold

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.