Novela zákona zjednoduší rozvody rodičů nezletilých dětí

Do Poslanecké sněmovny již byla předložena novela občanského zákoníku a souvisejících zákonů, která má zjednodušit rozvody rodičům nezletilých dětí.

V současné době je povinným předpokladem pro dosažení rozvodu manželů, kteří jsou rodiči nezletilého dítěte, mimo jiné i soudem schválená dohoda o úpravě poměrů tohoto dítěte pro dobu po rozvodu nebo rozsudek soudu o úpravě poměrů k nezletilému dítěti. Novela zákona požadavek schválení dohody o úpravě poměrů k nezletilému soudem vypouští a místo toho předpokládá pro rozvod manželství pouze dohodu s ověřenými podpisy rodičů.


Novela zákonu vypouští nutnost schválení dohody o úpravě poměrů k dítěti. Může tak usnadnit rozvod rodičů nezletilých dětí. Ilustrační foto.

Současně nastavený systém schvalování dohod rodičů vnímáme mnohdy jako příliš formalistický bez řádného opodstatnění. Soudy v současné praxi obsah samotných dohod při schvalování příliš nezkoumají a ve své podstatě se tak pouze prodlužuje řízení o rozvod manželství. Podporu konsenzuální formy řešení péče o nezletilé děti bez nutného zásahu soudu tak považujeme za vhodnou změnu. Novela zákona tedy přináší podstatné zjednodušení procesu rozvodu manželství pro případy, kdy se jsou schopni manželé na péči o nezletilé dohodnout.

Krom tohoto počítá zmíněná novela například též se zvýšením soudního poplatku za podání „sporného“ návrhu na rozvod manželství na 7.000 Kč a upravuje možnost postoupení splatné peněžité pohledávky výživného.


Řešíte rozvod manželství?

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.