Dotace pro energetiku: Nepropásněte předregistraci projektů

O výši podpory pro obnovitelné zdroje energie z Modernizačního fondu, který v příštích letech přinese do české energetiky až 150 miliard korun, se ještě ve vládě jedná. Ať už ale bude podpora v jakémkoliv objemu, všichni, kteří zvažují realizaci energetických projektů by měli zpozornět. Do 1. února 2021 běží předregistrační výzva. Kdo ji propásne, může ohrozit své šance na získání dotace.

Státní fond životního prostředí vypsal předregistrační Výzvu k předkládání projektových záměrů v rámci programu 2 (RES+) Modernizačního fondu, který bude disponovat zhruba 60 až 80 miliardami Kč. V jeho rámci bude možné čerpat dotace na výstavbu fotovoltaických, větrných a malých vodních elektráren, na geotermální zdroje a akumulační systémy, tedy obnovitelné zdroje použitelné pro decentralizované projekty včetně komunitních. To potvrdil i mluvčí ministerstva životního prostředí, Ondřej Charvát v tomto článku.

Kdo má o dotaci předběžný zájem, měl by orientačně vyplnit tento formulář projektového záměru a poslat ho na adresu epodatelna@sfzp.cz s předmětem „Projektový záměr do programu RES+“ do 1. února 2020. Nejedná se však o dotační žádost jako takovou, ale o pouhou indikaci zájmu. Podání je však prozatím nutnou podmínkou podání žádosti o dotaci v rámci ostré výzvy, které Státní fond životního prostředí začne vypisovat v prvním čtvrtletí roku 2021.

Druhým důvodem, proč podat projektový záměr, je to, že na základě podaných záměrů bude Státní fond životního prostředí společně s ministerstvem ladit finální podmínky dotačních výzev, včetně rozhodnutí o jejich charakteru a množství. Je proto důležité ukázat, že je zájem firem i obcí o obnovitelné zdroje a modernizaci energetiky.


Pokud uvažujete o žádosti o dotaci z Modernizačního fondu, je jednou z podmínek podat záměr v předregistrační výzvě, která běží do začátku února 2021. Fotografie ilustrační.

Dotazy můžete posílat na adresu Státního fondu životní prostředí modernizacni.fond@sfzp.cz. S přípravou projektu vám také rádi poradíme ve Frank Bold Advokáti a Frank Bold Energy, kde se dlouhodobě zaměřujeme na energetická řešení založená na obnovitelných zdrojích a na decentralizovanou energetiku.  

Máme v této oblasti bohaté zkušenosti. Pro společnosti jako Local Energies, Lehotsky Capital nebo AvrioInvest jsem připravovali návrhy lokálních distribučních sítí a microgridu nebo zařizovali jejich akvizici. Projekty týkající se komunitní energetiky jsme připravovali například ve městech Rožnov pod Radhoštěm nebo v Litoměřicích.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.