Brněnští zastupitelé schválili Zásady pro spolupráci s investory

Transparentní pravidla pro výstavbu a financování veřejné infrastruktury a občanské vybavenosti ve městě Brně stanovují Zásady pro spolupráci s investory. Na konci března tento klíčový dokument schválilo Zastupitelstvo města Brna, a po Jihlavě se tak Brno stalo druhým statutárním městem, které má Zásady schválené. Pro město jsme je zpracovali ve Frank Bold Advokáti. Podíleli jsme se také na přípravě doprovodné informační brožury.

Zásady usnadní shodu na podmínkách výstavby

Vznik dokumentu iniciovala Asociace brněnských architektů a stavitelů s cílem nastavit předvídatelné podmínky pro jednání mezi městem a developery o jejich záměrech. Město s investory shodlo na tom, že cílem je, aby investoři o svých záměrech začali jednat již ve fázi jejich přípravy, tedy před zpracováním dokumentace. Zabrání se tak zbytečným průtahům a co nejdříve se dosáhne potřebné shody na tom, jak bude zastavěné území vypadat, jaká bude ke komerční výstavbě zapotřebí související infrastruktura včetně občanské vybavenosti a kdo ji za jakých podmínek zajistí.

Zásadami spolupráce se budou v Brně řídit záměry komerční výstavby. Nejsou tedy závazné například pro stavbu rodinných domů pro uspokojení vlastní bytové potřeby, garáží, sportovišť či drobných staveb, ani výrobních a skladových budov.

Kde pravidla už fungují a kde vznikají

Podobné zásady fungují již v například v Říčanech, Mnichově Hradišti, Břeclavi nebo v několika městských částech Prahy. Před koncem loňského roku byly schváleny v Jihlavě, pro které jsme je ve Frank Bold Advokáti jako pro první statutární město v Česku také připravovali. Aktuálně se chystají v Liberci, Karviné, Olomouci a na dalších místech včetně hlavního města Prahy.


Uvažujete o vytvoření zásad pro vaše město?

Máme zkušenosti z Brna, Jihlavy, Prahy i z menších měst, jako je Břeclav nebo Mnichovo Hradiště. Navrhneme pro vás zásady spolupráce s investory na základě toho, co konkrétně ve svém městě potřebujete vyřešit.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.