Nový stavební zákon prošel třetím čtením i s nedostatky. Jde ale o pokus o systémovou změnu

Návrh velmi důležitého nového stavebního zákona prošel ve středu 26. května třetím čtením v Poslanecké sněmovně. Ačkoliv se jedná o posun dlouho připravované a očekávané právní úpravy, chybí v ní některé důležité pozitivní aspekty, o které experti na stavební právo z kanceláře Frank Bold Advokáti usilovali.

Jedním z cílů nového stavebního zákona je především zrychlení a zjednodušení povolovacích řízení. “Tomu má napomoci zejména zavedení jednotné soustavy státních stavebních úřadů, zavedení jednoho základního typu řízení o povolení a integrace rozhodování. Tyto základní změny poslanci ve třetím čtení schválili, byť integraci s výjimkami. Z řady podaných pozměňovacích návrhů poslanci podpořili například zavedení lhůt pro oblast územního plánování, možnost rozsáhlejších odchylek od požadavků na výstavbu podle charakteru prostředí nebo posílení práv stavebníka při soudním přezkumu stavebního povolení,”  komentuje situaci advokát Pavel Černý, který se spolupodílel na původním návrhu nového stavebního zákona. 

Neprošly naopak například návrhy na převedení územního plánování v celém rozsahu do samostatné působnosti obcí a krajů nebo na vydání automatického povolení v případě nečinnosti úřadu. Dostatečnou podporu bohužel nenašly ani návrhy na posílení ochrany veřejných zájmů a transparentnosti při integrovaném rozhodování, které jsme připravili,”  doplnil Černý.  

"Podoba návrhu nového stavebního zákona, která prošla třetím čtením v Poslanecké sněmovně, není bohužel tak kvalitní, jak měla a mohla být. Jedná se však alespoň o první pokus o důležitou systémovou změnu nefunkční české veřejné správy, která směřuje k potlačení obřího střetu zájmu spojeného se systémovou podjatostí, tedy s ovlivňováním stavebních úřadů samosprávami," říká ředitel Frank Bold Advokáti Pavel Franc.

Aktuální vývoj týkající se návrhu nového stavebního zákona sledujte také na webu novystavebnizakon.cz.


Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.