Jaká data o udržitelnosti budou firmy a investoři reportovat? Průvodce novou legislativou EU

Prošli jsme stovky stran technických dokumentů a připravili ucelený přehled reportovacích požadavků o udržitelnosti podle připravované legislativy EU. Shrnujeme, jaká ESG data budou podle nové legislativy pro firmy, banky a investory klíčová ve strategii a řízení udržitelnosti, a dále v oblastech klimatické změny, životního prostředí, udržitelných aktivit, zaměstnanců a dodavatelských řetězců, due diligence pro významné negativní dopady, a protikorupčních opatření.

V uceleném přehledu shrnujeme požadavky nařízení o zveřejňování informací v odvětví finančních služeb (SFDR), směrnice o reportování o udržitelnosti (CSRD, reforma směrnice nefinančního reportingu) a taxonomie udržitelných aktivit. 

Dosud musely informace o udržitelnosti reportovat jen velké firmy obchodující své cenné papíry na burze, banky a pojišťovny s více než 500 zaměstnanci. Nově představený návrh směrnice o reportování o udržitelnosti (CSRD) z dubna 2021 rozšiřuje působnost na všechny velké společnosti a na všechny malé, střední a velké společnosti obchodující své cenné papíry na burze s výjimkou mikropodniků. Data o udržitelnosti musí zveřejňovat také investoři a další účastníci finančního trhu v rámci nařízení o zveřejňování informací v odvětví finančních služeb (SFDR). Pravidla pro firmy a investory doplňuje nařízení o rámci pro usnadnění udržitelných investic, takzvaná taxonomie. Pro SFRD i taxonomii budou také vytvořené standardy, které vyjasní konkrétní technické detaily a kritéria. 

Finální návrhy těchto standardů srozumitelně shrnuje nový přehled od Frank Bold, který vám pošleme po vyplnění registrace, zároveň vás budeme pravidelně informovat o novinkách z oblasti ESG.

Čtěte také:


Týká se Vás nově nefinanční reporting?

Pomůžeme Vám se zpracováním nefinanční zprávy a navrhneme, jak řešit identifikovaná rizika, případně jak upravit stávající CSR politiku firmy tak, aby odpovídala novým právním povinnostem a byla nákladově efektivní.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.