Soud potvrdil pro obec, kterou jsme zastupovali, ochranu jejího území stavební uzávěrou

Obec Horní Bludovice ležící v Moravskoslezském kraji se rozhodla regulovat výstavbu na svém území a chránit tak životní prostředí pro své obyvatele. Využila pro to stavební uzávěru, kterou vyhlásila na plochách smíšených výrobních. Proti tomu se však postavila společnost, která měla v této oblasti v plánu vlastní výstavbu. Případem se proto zabýval Krajský soud v Ostravě, jenž nakonec stavební uzávěru v obci potvrdil. Obec ve sporu zastupovali Frank Bold Advokáti

Obec vyhlásila stavební uzávěru kvůli ochraně kvalitního životního prostředí pro své obyvatele do té doby, než začne platit změna územního plánu obce. Proti tomuto kroku se však ohradila společnost, která právě v jednom z míst, pro něž platí stavební uzávěra, plánovala svůj stavební projekt,  tvrzením, že se jedná o účelové opatření a obvinila radu obce z podjatosti. Firma proto podala podnět ke Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje ke zrušení této uzávěry. Úřad investorovi vyhověl. 

“Obec musí v první řadě vždy dbát na své obyvatele a na to, v jakém prostředí žijí. Je tudíž jejím právem chránit své území v maximální možné míře,” říká právní zástupce obce, advokátka Sandra Podskalská z kanceláře Frank Bold Advokáti.

Obec se proti rozhodnutí krajského úřadu proto bránila podáním žaloby ke Krajskému soudu v Ostravě o zrušení opatření obecné povahy, které původní stavební uzávěru rušilo. V srpnu 2021 dal soud obci za pravdu a rozhodnutí krajského úřadu zrušil. “Těší nás, že soud potvrdil právo obce efektivně rozhodovat o budoucím využití svého území,” dodává Podskalská.


Máme největší tým na stavební právo v ČR

Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.