Ředitel Frank Bold Advokáti Pavel Franc přibližuje dopady Green Dealu v podcastu E15 Cast

Ředitel expertní skupiny Frank Bold Advokáti Pavel Franc rozebírá příležitosti, dopady a hrozby Green Dealu v podcastu E15 Cast. Tématu se Frank Bold věnuje už celou dekádu.

Jaké dopady, příležitosti a hrozby vidíte v transformaci, kterou budou evropské ekonomiky podstupovat?

Připodobnil bych to k něčemu většímu než je Marshallův plán. Evropská Unie se rozhodla, že z veřejných prostředků ročně investuje pět set miliard. To jsou prostředky, které uvidíte v podobě dotací, které přitečou i do české ekonomiky. Vedle toho je to ale plán, aby stejných 500 miliard eur ročně přiteklo také skrze kapitálové trhy a soukromé finance, což je obrovská reforma kapitálových trhů, která přinese velké změny v příštím a popříštím roce a bude to mít dopady na celou strukturu ekonomiky.

Co se stane, když firmy nebudou transformaci následovat?

Nedíval bych se na situaci negativně, díval bych se na ni jako na příležitost. Firmy musí přistupovat k transformačním krokům, což je velká příležitost pro inovaci. Nejenom evropské instituce, ale i globální společnost si řekla, že oteplování je zásadní problém a musíme s tím něco dělat. A začalo se s přechodem na nízkoemisní ekonomiku. Přišly pobídky ve formě dotací a přichází změna způsobů vyhodnocování dopadu.

27. října budou přesnější parametry toho, co všechno budou firmy reportovat. Nefinanční reporting funguje už nějakou dobu, v Česku to bylo zatím relevantní pro třicet firem. Od roku 2023 to bude relevantní pro tisíc firem, ale ve skutečnosti to bude dopadat na většinu sektoru. Není to o tom, že byste museli něco dělat. Ale musíte začít podávat informace o tom, co v té věci děláte, jestli nějakým způsobem aktivně snižujete svoje dopady externalit. Už dneska si firmy můžou říkat, co chtějí, ale v momentě, kdy budou v subdodavatelském řetězci, tak se jich začnou odběratelské firmy ptát – co děláte, my to musíme hlásit reportovat. A podle toho budou banky a velcí finanční investoři zvažovat, jestli do daného byznysu vstoupí nebo ne.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu na stránkách E15.

 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.