Víc než půl miliardy na školy a parky získá Praha díky novým pravidlům pro investory. Podíleli se na nich Frank Bold Advokáti

Rohanský ostrov v Praze, který byl dosud nevyužívaným brownfieldem, se promění v živou čtvrť pro 11 tisíc lidí. Pro projekt Rohan City, který realizuje společnost Sekyra Group, schválili zastupitelé hlavního města změnu územního plánu a díky novým pravidlům pro investory, na kterých spolupracovali experti kanceláře Frank Bold Advokáti, získá Praha a městská část Praha 8 od developera dobrovolný příspěvek 560 milionů korun především na výstavbu parku a novou školu v této lokalitě. 

Díky pravidlům pro investory získají budoucí obyvatelé nové pražské čtvrti dostatek infrastruktury a budou moci využívat služby přímo v místě svého bydliště. „Praha aktivně využívá existujících právních nástrojů, jako je vydání metodiky spoluúčasti investorů a vyjednávání navazujících smluv o spolupráci k tomu, aby byla silným hráčem při rozvoji svého území. Smlouva férovým a transparentním způsobem nastavuje závazky stran, zajišťuje budoucí naplňování veřejných zájmů a pomáhá odblokovat potřebný rozvoj metropole,“ řekl Tomasz Heczko, vedoucí advokát z Frank Bold Advokáti, kteří Prahu při vyjednávání smluv s investory zastupovali.

Nynější území Rohanského ostrova bylo až do první poloviny minulého století řečištěm, které bylo později zasypáno. Nově vzniklé plochy se využívaly k průmyslovým a skladovým účelům a časem se z nich stal nevyužívaný brownfield protkaný zelení o rozloze téměř 21 hektarů. Se změnou územního plánu se v této lokalitě počítá od roku 2008. Již tehdy se hovořilo o tom, že Rohanský ostrov by měl být moderním městským centrem navazujícím na historický střed Prahy s byty a prostorem pro trávení volného času. 

„V lednu tohoto roku jsme po velkém úsilí schválili nová pravidla pro developery, spravedlivou a transparentní platformou pro vyjednávání se soukromými investory o jejich podílech na budování související infrastruktury a zajištění občanské vybavenosti v případě zhodnocení pozemků změnou územního plánu. Jedná se o klíčový nástroj pro odblokování výstavby ve městě a zároveň tvorbu vyvážených čtvrtí s kvalitním veřejným prostorem a dostatečnou občanskou vybaveností. Zde jsme naše nová pravidla znovu úspěšně aplikovali a dojednali společnou dohodu mezi městem, městskou částí a developerem, díky čemuž vznikl v případě Rohanského ostrova i závazný regulační výkres a zároveň jsme získali dosud nejvyšší příspěvek ve výši přes půl miliardy korun. Z této částky bude většina použita na výstavbu nové základní školy nebo na nový park,“ řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj a územní plán, který všechna jednání se svým týmem vedl.

„Uvítali jsme nastavení jasných a transparentních pravidel spolupráce mezi městem a soukromými investory, které umožní odblokovat výstavbu. Odsouhlasení změny územního plánu je důležitým mezníkem v revitalizaci Rohanského ostrova. Lokalita představuje dnes nejrozsáhlejší nevyužívané území v sousedství historického jádra Prahy. Bez této změny by nebylo možné uskutečnit plnohodnotný rozvoj lokality tak, jak ho předpokládá schválená urbanistická studie,“ uvedl Leoš Anderle, výkonný ředitel společnosti Sekyra Group.   

V souvislosti se změnou územního plánu poskytli investoři dobrovolný příspěvek do rozpočtu hlavního města Prahy a městské části Praha 8 v hodnotě přes půl miliardy korun. „Jsem přesvědčen, že tyto finanční prostředky budou významným impulsem pro rozvoj infrastruktury a občanské vybavenosti celé lokality,“ dodal Petr Hlaváček. Značná část příspěvku půjde na výstavbu nové školy, která bude součástí Rohan City. Radnice předpokládá, že plánovaná škola za zhruba miliardu korun by měla pojmout více než 800 dětí.    


Pravidla pro investory využívá čím dál více měst

Zásady pro spolupráci s investory již aktivně využívá celá řada větších či menších měst, pro které je Frank Bold Advokáti připravili, mezi nimi je kromě Prahy i Jihlava, Brno, Pardubice či Liberec. Přibývá tak praktických zkušeností, které potvrzují, že proaktivní přístup města nese své ovoce v podobě znásobení omezených prostředků obecního rozpočtu pomocí správného nasměrování soukromých investic.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.