Jak uskutečnit své „právo být zapomenut“

V souvislosti s volbami připomíná ÚOOÚ, že politický názor patří mezi citlivé osobní údaje (článek 9 GDPR) a přidává řadu odkazů, s jejichž pomocí lze z internetu nechat vymazat nejen zmínky o svých politických názorech, ale i další údaje o své osobě, které jsou dohledatelné v sociálních sítích a v Google: 

Google

Obecně je postup pro odstranění informací z vyhledávače Google uveden na internetové adrese https://support.google.com/webmasters/answer/6332384?hl=cs&ref_topic=1724262.

V návaznosti na rozhodnutí SDEU ve věci Google Spain umožňuje společnost Google  odstranění informací z vyhledávání na základě evropských předpisů o ochraně údajů. Žadatel o odstranění musí prokázat svoji identitu, označit webové stránky, které uvádí jméno dotčené osoby a popsat situaci, v níž dochází k porušení ochrany osobních údajů. Informace a formulář je na adrese https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch.

Další nabízený postup se vztahuje na případy, kdy se ve vyhledávači Google objevují zneužitelné údaje (např. číslo bankovního účtu nebo obrázek vlastnoručního podpisu). V těchto případech Google řeší, zda zveřejnění údajů představuje značné riziko krádeže identity, finančního podvodu nebo jiné újmy. V případě, že je zde takové riziko, je možné požádat o toto odstranění na stránce pro odstranění informací z Googlu: https://support.google.com/websearch/troubleshooter/3111061.

Požádat o odstranění z výsledků vyhledávání lze také v případě, že žadatel o odstranění není vlastníkem internetových stránek, na kterých je informace obsažená, a obsah na zdrojové webové stránce již neexistuje. K tomu je nutné mít založený účet na gmailu a dále použít nástroj odstranění zastaralého obsahu: https://www.google.com/webmasters/tools/removals.

Dále je možné dočasně skrýt informace z vyhledávače Google vyplněním žádosti o odstranění adresy URL, která je k dispozici na https://support.google.com/webmasters/answer/1663419?hl=cs.

Jiný postup se vztahuje přímo na vybrané služby společnosti Google (např. Youtube nebo Google Play). K žádosti o odstranění informací z internetu je nutné použít nástroj pro odstraňování problémů s odebíráním obsahu https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905, ve kterém je u jednotlivých služeb popsán postup nahlášení problémů.

Google Maps (Street View)

V případě, že byl obsah přidaný společností Google, je možné použít nástroj nahlášení problému https://support.google.com/maps/answer/3093484?hl=cs k dodatečnému rozmazání tváře nebo jiných poznávacích znamení (např. poznávací číslo vozidla). Požádat o rozmazání fotky nebo fotku nahlásit je možné také v případě, že obsahuje vaši tvář, váš domov či jiné identifikující informace bez vašeho souhlasu, a dále cokoli, co porušuje zásady přijímání snímků na Mapách Google a zásady ochrany soukromí (https://www.google.com/intl/cs/streetview/privacy/).

Obecně jsou podmínky ochrany soukromí při přidávání fotografií na Mapy Google uvedeny na internetových stránkách https://maps.google.com/intl/cs/maps/streetview/policies/#privacy-and-blurring.

Mapy.cz

Pravidla pro přidávání fotografií na internetovou stránku Mapy.cz naleznete na adrese https://napoveda.seznam.cz/cz/mapy/licencni-ujednani-ke-vkladani-fotografii-na-mapycz/. Části fotografií zachycující  osoby, SPZ a další poznávací znamení musí být rozmazány. Porušení výše uvedených pravidel pro přidávání fotografií je možné nahlásit na internetové adrese http://napoveda.seznam.cz/cz/mapy-hlaseni-chyby/.

Facebook

V případě, kdy se profil osoby, který je vedený na Facebooku, zobrazuje v internetových prohlížečích, je možné toto zobrazení skrýt pomocí nástroje nastavení veřejného vyhledávání https://www.facebook.com/help/124518907626945?helpref=faq_content, ve kterém je uveden příslušný postup pro zamezení odkazování internetových vyhledavačů na konkrétní profil.

Obecné nastavení soukromí a možnosti zveřejnění uživatelů Facebooku jsou upraveny prostřednictvím nástroje pro soukromí: https://www.facebook.com/help/325807937506242?helpref=popular_topics. V tomto nastavení je především možné kontrolovat veřejnost přidávaných příspěvků, možnosti označení a ochrana osobních údajů.

Twitter

V sekci zabezpečení a soukromí https://twitter.com/settings/security je možné kontrolovat označování na fotkách a příspěvcích, objevitelnost dle telefonního čísla či e-mailové adresy a dále možnost zobrazování reklam v daných příspěvcích.

 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.