Upozornění na změnu formy podpory u vnořených výroben

Počínaje 1. 1. 2019 již nebude možné zvolit podporu elektřiny formou výkupních cen pro tzv. vnořené výrobny elektřiny. Jde o takové výrobny elektřiny, které jsou připojeny k elektrizační soustavě prostřednictvím jiné výrobny elektřiny nebo o situaci, kdy je prostřednictvím jednoho odběrného místa připojeno výroben více.

Tato změna ustanovení § 8 odst. 4 zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, byla provedena novelizujícím zákonem č. 131/2015 Sb., ovšem zmíněná část novely nabývá účinnosti dne 1. 1. 2019.

Co se pro provozovatele vnořených výroben od 1. 1. 2019 mění

Převažující výklad zastávaný i operátorem trhu v jeho sdělení, které rozeslal většině dotčených výrobců, se kloní k závěru, že od 1. 1. 2019 již vnořené výrobny nebudou moci pobírat podporu formou výkupních cen. Pokud výrobce elektřiny ve vnořené výrobně chce nadále pobírat podporu i v příštím roce, musel by tedy připojit výrobnu k distribuční soustavě samostatně a pobírat podporu nadále formou výkupních cen, anebo provést změnu formy podpory na zelený bonus. Změnu formy podpory je dle § 8 odst. 2 registrační vyhlášky třeba provést nejpozději do 30. 11. 2018. Změnu formy podpory je nutné provést v systému operátora trhu.

Jiný výklad čerpá z jazykového vyjádření normy, která zakazuje od 1. 1. 2019 toliko „zvolit si“ podporu formou výkupních cen, avšak nikoliv pobírat podporu v již zvolené formě výkupních cen. Výrobce však není povinen každý rok formu podpory aktivně volit a pokud tedy tohoto svého práva po 1. 1. 2019 nehodlá využít, nemělo by nic bránit dalšímu pobírání podpory formou výkupních cen, pokud tuto formu podpory výrobce ke dni 1. 1. 2019 měl v systému operátora trhu zvolenou. Pokud by se však výrobci řídili tímto menšinovým výkladem, je třeba počítat s možným sporem s povinně vykupujícím, který může zastávat stejný výklad normy, jaký uplatňuje operátor trhu.

V případě, že provozujete vnořenou výrobnu a potřebujete s novou situací poradit, neváhejte se na nás obrátit.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.