Veřejný ochránce práv podal žalobu proti Šantovka Tower

Proti umístění kontroverzní 74 metrů vysoké stavby Šantovka Tower v Olomouci podala nyní už bývalá ombudsmanka Anna Šabatová žalobu. Podle ní porušil olomoucký magistrát zákon o státní památkové péči, zákon o ochraně přírody a krajiny, správní řád, stavební zákon i závazky České republiky z Úmluvy o ochraně architektonického dědictví Evropy. Současně podle Šabatové existuje podezření ze systémové podjatosti úředníků magistrátu. Selhal rovněž orgán památkové péče, který opakovaně vydával souhlasné stanovisko ke stavbě v rozporu s názorem nadřízeného orgánu

Nerespektování územního plánu, vydání nezákonného stanoviska památkářů a absence souhlasu orgánu ochrany přírody vedly k povolení umístění stavby, která podle bývalé veřejné ochránkyně práv může nevratně poškodit historické panorama městské památkové rezervace. Takové situace si podle Šabatové byl navíc olomoucký magistrát plně vědom. 

Situace se ukazuje jako problematická také v tom, že o vydání kladného vyjádření rozhodovali úředníci magistrátu. Město však už dříve prostřednictvím primátora uzavřelo smlouvu s investorem, který stavbu Šantovka Tower plánuje. Město se v ní zavázalo, že nebude stavbě bránit. „Proti vydanému územnímu rozhodnutí se kvůli jeho nezákonnosti mohlo odvolat město Olomouc, ale neučinilo tak. Důvodem může být mimo jiné existence smlouvy s developerem. Ten se dokonce dopisem přímo obrátil na primátora, tajemníka a další klíčové představitele města s důraznou připomínkou závazku města nečinit žádné kroky proti projektu. Uvedený postup developera nelze vnímat jinak, než jako nátlak na město, aby dodrželo své smluvní závazky a v územním řízení nepostupovalo nezávisle,“ popsala bývalá ombudsmanka.

Frank Bold Advokáti se podíleli na přípravě podnětu k veřejné ochránkyni práv. Proti  kontroverzní stavbě dlouhodobě bojuje spolek Za krásnou Olomouc a Iniciativa Občané proti Šantovka Tower.

Územní rozhodnutí o stavbě je momentálně právně platné a investor může požádat o stavební povolení. Proto Šabatová požádala o přednostní projednání Krajský soud v Ostravě.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.