Frank Bold Advokáti pomohli Jihlavě ochránit podzemní vodu

Úspěšně jsme zastupovali Statutární město Jihlava ve správním řízení proti povolení odběru podzemních vod výrobnou dřevotřískových desek. Podmínky pro odběr vody byly totiž nejasné a nedostatečné vzhledem k ochraně životního prostředí i obyvatel města. 

Společnost, která výrobnu provozuje, žádala o povolení odběru podzemní vody z celkem čtyř vrtů. Tato voda jí měla sloužit jako alternativní zdroj užitkové vody pro dobu, kdy v řece Jihlavě, odkud běžně vodu čerpá, bude snížený průtok.

Krajský úřad kraje Vysočina této žádosti vyhověl a odběr povolil spolu s uvedením maximálního možného odběru 136 740 m3 za rok. Firma má současně povolen odběr z řeky v objemu 410 tisíc m3 ročně. 

Nejasné podmínky pro odběr vody

Formulace uvedené krajským úřadem v rozhodnutí o povolení však byly nesrozumitelné, nejasné a nechránily dostatečně zájmy životního prostředí i obyvatel Jihlavy. "Podmínky pro čerpání vody z obou zdrojů nebyly v povolení dostatečně konkrétní, a vznikla proto obava, že by toho mohla společnost zneužít a kumulovat maximální odběry z obou zdrojů, což není možné," říká advokátka Anna Francová z kanceláře Frank Bold Advokáti.

Podali jsme proto odvolání k Ministerstvu životního prostředí a navrhli podmínky, za nichž je možné čerpat jak podzemní, tak i povrchovou vodu. Kromě upřesnění, že nelze maximální odběry z obou zdrojů kumulovat, k nim patří také povinnost vést denní záznamy o využívání vrtů pro čerpání podzemní vody včetně informace, k čemu společnost tuto vodu využila. Na základě těchto informací bude následně možné ze strany České inspekce životního prostředí užívání podzemní vody kontrolovat.

Ministerstvo životního prostředí odvolání vyhovělo. V lednu 2021 tak bylo vydáno upravené povolení pro odběr podzemní vody pro výrobnu dřevotřískových desek, které obsahuje námi navržené úpravy. 


Bráníme obce, jejich obyvatele i životní prostředí

Jako přední experti na právo životního prostředí jsme u největších českých enviromentálních kauz, poskytujeme právní konzultace a zastupujeme samosprávy při ochraně jejich životního prostředí.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.