Zastupovali jsme obyvatele Nošovic v jednání se státem a firmou Hyundai

Právníci Frank Bold v letech 2005-2006 zastupovali vlastníky půdy z Nošovic v Beskydech, kde se za nadstandardní podpory státu rozhodla vybudovat průmyslovou zónu automobilka Hyundai.

Korejská automobilka Hyundai projevila zájem o výstavbu továrny na 270 hektarech orné půdy v katastru obce Nošovice, a to přesto, že byly k dispozici brownfieldy v jiných místech ČR. Důvodem byla zřejmě jak blízkost Žiliny, kde už koncern jednu továrnu vlastnil, tak malebné podhůří Beskyd. Stát vyšel automobilce vstříc a poskytl jí velmi nadstandardní – a nezřídka nezákonnou – podporu, přestože pro továrnu neměl zajištěné pozemky. Obyvatelé Nošovic totiž půdu prodat nechtěli.

Změna plánu

Právníci Frank Bold (pod jeho tehdejším názvem EPS) pomáhali vlastníkům zelných lánů od počátku. Přestože měli přichystanou strategii mediálních a právních kroků proti investici Hyundai, nakonec ji nerealizovali na žádost svých klientů, vyčerpaných několikaletými spory, neustálým tlakem na prodej a dokonce výhružkami smrtí. Těsně před koncem roku 2005 podepsali pod tlakem prodej všichni.

Dohoda o omezení negativních dopadů

Vedení automobilky, které o zastavení dalších právních kroků nevědělo, však mezitím požádalo Frank Bold o jednání. Ta probíhala po několik měsíců a vyústila v podepsání Deklarace porozumění, ve které se automobilka zavázala k odstranění, zmírňování a kompenzaci negativních dopadů svého závodu a průmyslové zóny Nošovice. Bylo to vůbec poprvé, co se v České republice podařilo uzavřít komplexní dohodu s nadnárodní korporací ještě předtím, než byla zahájena výstavba její továrny.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.