Vyhráli jsme soudní spor o licenci pro FVE v České Kamenici

Fotovoltaická elektrárna v České Kamenici byla uvedena do provozu v roce 2010 s platnou licencí na výrobu elektřiny. Nejvyšší státní zástupce však měl za to, že elektrárna licenci dostat neměla. Svůj názor opíral především o nesrovnalosti v uvedení celkového instalovaného výkonu a umístění fotovoltaické elektrárny. Provozovatele kamenické elektrárny u soudu zastupovala právnička Frank Bold Advokáti Sandra Podskalská a na konci září se jí podařilo soudní spor vyhrát.

Vady, avšak ne zásadní

Soudce došel k závěru, že Energetický regulační úřad sice zatížil rozhodnutí o udělení licence vadou spočívající v řádné identifikaci pozemků, na níž se FVE měla nacházet, avšak že tato vada sama o sobě nemůže zpochybnit existenci a dokončenost FVE jako celku v době vydání takového rozhodnutí. Dokončenost FVE přitom vyplývala mimo jiné také z předložených revizních zpráv. Ačkoliv byly v těchto revizních zprávách určité nesrovnalosti, byly před soudem vysvětleny a doloženy.  

„Případ znovu projednával Krajský soud v Brně poté, co mu Nejvyšší správní soud jeho předchozí rozsudek zrušil z důvodu opomenutí některých důkazů. Zejména svědecká výpověď zástupce zhotovitele stavby byla přitom pro věc klíčová,” doplnila právní zástupkyně FVE ČK Sandra Podskalská.

Bilance žalob o licenci

Jedná se o jeden z řady případů, v nichž Nejvyšší státní zástupce žaloval licenci provozovatele solární elektrárny, který získal licenci v roce 2010. Více jak polovina případů již byla rozhodnuta, s tím, že Nejvyšší státní zástupce v kauzách spíše prohrává. Z rozsudku v případu kamenické elektrárny však nelze předjímat, jak soudy rozhodnou ve zbývajících případech. 

 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.