Ukončení nouzového stavu a právní rámec aktuálních protiepidemických opatření

Nouzový stav vláda vyhlásila 12. 3. 2020 v souvislosti s novým typem koronaviru. Později byl tento stav prodloužen a skončil 17. 5. 2020. S ohledem na jeho konec nabízíme přehled opatření, která jsou nadále platná.

Od počátku krizového stavu vláda vydávala nouzová opatření formou vládních usnesení na základě krizového zákona a zákona o hospodářských opatřeních pro krizové stavy. Po konci nouzového stavu nemůže vláda krizová opatření vycházející z těchto zákonů nařizovat.

Opatření účinná i po konci nouzového stavu

Na páteční tiskové konferenci řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že omezení provozu či hromadných akcí od pondělí 18.5. nezasahují plošně do základních lidských práv a svobod. Proto je podle něj lze stanovit mimořádnými opatřeními ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

V této souvislosti zůstávají v platnosti i po konci nouzového stavu tato mimořádná či ochranná opatření:

Nošení ochranných prostředků dýchacích cest

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se s účinností ode dne 12. května 2020 od 00:00 hod. do 25. května 2020 do 00:00 hod. zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, s definovanými výjimkami.

Stejně tak i nadále platí mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se s účinností ode dne 25. května 2020 zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na některých místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, s definovanými výjimkami.

Omezení provozu škol a školských zařízení

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se s účinností ode dne 18. května 2020 od 00:00 hod. do 25. května 2020 do 00:00 hod. omezuje provoz škol a školských zařízení.

Zákaz a omezení hromadných akcí nad 100 osob

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se s účinností ode dne 18. května 2020 od 00:00 hod. do 25. května 2020 do 00:00 hod. zakazuje nebo omezuje konání hromadných akcí.

Úprava podmínek provozu stravovacích a ubytovacích zařízení

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se s účinností ode dne 18. května 2020 od 00:00 hod. do 25. května 2020 do 00:00 hod. upravují podmínky provozu stravovacích služeb, provozu ubytovacích podniků, zakazují se další činnosti některým provozovatelům k likvidaci epidemie nebo nebezpečí jejího vzniku; a omezuje se činnost v provozovnách, v nichž není zakázán provoz, tak, že jejich provozovatelé musí dodržovat stanovená pravidla.

Omezení provozu zařízení sociálních služeb

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se s účinností ode dne 18. května 2020 od 00:00 hod. do 25. května 2020 do 00:00 hod. omezuje provoz zařízení sociálních služeb. Ode dne 18. května 2020 od 00:00 hod. do 8. června 2020 do 0:00 hod. se nařizuje vymezeným poskytovatelům sociálních služeb přerušit poskytování sociálních služeb na základě uzavřené smlouvy s uživatelem dle zákona o sociálních službách, a zároveň přerušit poskytování služby v režimu individuálního plánování. S účinností ode dne 18. května 2020 od 00:00 hod. do 22. června 2020 do 0:00 hod. se omezuje provoz zařízení sociálních služeb tak, že se nařizuje vymezeným poskytovatelům sociálních služeb pro cílovou skupinu osob nad 50 let, pozastavit činnost těchto služeb.

Ochranné opatření – omezení překročení státní hranice ČR

Zákaz vstupu na území České republiky pro všechny cizince, kteří neměli ke dni 12. března 2020 na území České republiky přechodný pobyt nad 90 dnů, nebo trvalý pobyt s výjimkami a další nařízení v souvislosti s překročením hranic. 

Nadále také platí mimořádné nařízení Vězeňské službě ČR, od 18. 5. 2020 do odvolání. Stejně tak zůstává v platnosti mimořádné opatření týkající se pracovnělékařských služeb. 

 

Autorem článku je právník týmu Frank Bold a Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.