Jasná pravidla pro developery chybí. Ke změně přispějí Zásady spolupráce

Chaotické, netransparentní a bez jasně stanovených pravidel. Tak by se dalo popsat vyjednávání mezi městy a developery v České republice. Aktuální podmínky nevyhovují ani jedné ze zúčastněných stran. Investoři volají po jasných pravidlech a města zase chtějí mít jistotu, že jim investor přispěje na údržbu a zajištění infrastruktury i občanské vybavenosti nově zastavěného území.

Oporu v současné legislativě taková pravidla zatím nemají. Změnu by sice mohl přinést nový stavební zákon, ale jeho konečná podoba a schválení zatím nejsou jasné. Města a městské části se proto snaží hledat řešení jinde. Usnadnit a zajistit transparentní spolupráci by mohly například tzv. zásady spolupráce mezi městem a investorem, někdy také označované jako smlouvy o rozvoji území.

Pravidla pro výstavbu čili ony zásady pro spolupráci s developery jsou dokumentem, který začal v některých městech České republiky vznikat z potřeb praxe před několika lety. Účel je zřejmý: zjednodušení a zpřehlednění komunikace mezi městem a investorem, předvídatelné prostředí a transparentní pravidla pro vznik nových stavebních projektů. Dosud je vytvořilo a přijalo několik obcí – za průkopníky lze považovat Říčany a městskou část Praha 7, ale mají je také například v Mnichově Hradišti anebo Hrušovanech u Brna.

V probíhající diskusi na toto téma Česká komora architektů upozorňuje na to, že pravidla nemusí být ve všech sídlech stejná a také nemusí platit ve všech jeho lokalitách a pro všechny typy stavebníků univerzálně. Mohou například sloužit k motivaci investorů pro využívání brownfieldů, k rekonstrukci staveb a areálů, ke konsolidaci centrálních částí měst apod. Tak či onak je hlavním zájmem regulovat vztahy města k investorům podle jasných a transparentních pravidel.

Jihlava chce jako první statutární město nastavit jasná pravidla spolupráce

Podobná pravidla aktuálně připravují také v Jihlavě. Pokud je schválí, stane se Jihlava prvním statutárním a také větším městem, které je přijalo. Město očekává, že bude schopné se s developery dohodnout na převodu určitého množství z jimi vystavěných bytů přímo do svého vlastnictví. Dalším specifikem jihlavských městských pravidel pro výstavbu je podpora zelených střech – takové projekty výši developerského příspěvku městu výrazně sníží.

Celý článek v původním znění si můžete přečíst na webu Stavebního fóra.

Chcete vědět víc? Přečtěte si náš praktický argumentář, který jsme připravili spolu s městem Jihlava.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.