Frank Bold Advokáti a POHO2030: proměna pohornické krajiny Karvinska na území pohybu, chytrých řešení a nové energie

Místo těžby uhlí čistší získávání energie z obnovitelných zdrojů, místo zničené pohornické krajiny obnovená oblast, která je bez bariér a nebezpečí přístupná lidem, místo zapomenutého kouta krajiny světové místo s místem pro festivaly, konference, kulturní i volnočasové aktivity. I takové cíle si dává program, který vznikl na podzim loňského roku, program POHO2030. 

Plán spojil 36 důležitých partnerů jakými jsou Moravskoslezský kraj, města Karviná, Orlová, Havířov, společnosti Moravskoslezské Investice a Development, OKD a.s., Lesy ČR, Asental Land, místní univerzity a další subjekty z řad veřejné i soukromé sféry. Po jejich boku stojí i Frank Bold Advokáti, kteří pro program zpracovávali dokumenty důležité pro spolupráci partnerů.

Novou podobou má získat území sevřené v trojúhelníku mezi Karvinou, Havířovem a Orlovou. Zde byl v minulosti velmi silný vliv těžby uhlí. Právě to bylo podnětem pro revitalizaci celého území. Koncepci rozvoje Pohornické krajiny Karvinska připravil Moravskoslezský kraj a společnost Moravskoslezské Investice a Development. Jejím cílem je do roku 2030 efektivně transformovat danou oblast a využít její potenciál. 


Zničenou pohornickou krajinu Karvinska má proměnit ve světové místo bez bariér využívající čistou energetiku program POHO2030. Po jeho boku stojí i Frank Bold Advokáti. Zdroj: POHO2030

Program POHO2030 je pokračováním, navazuje na zmíněnou koncepci. Aktuálně je rozdělen do pěti prioritních oblastí. Patří k nim například rozvoj infrastruktury pro pěší i cyklisty, propojení krajiny silnicemi a kolejovou dopravou, koordinované řešení důlních areálů a brownfieldů, podpora inovativních projektů. V oblasti je řada lokalit, pro které se plánuje nové využití, např. proměna Karvinského moře na rekreační oblast, využití průmyslových hal bývalého dolu Barbora pro kulturní a volnočasové aktivity, vytvoření návštěvnického centra v srdci oblasti, tj. u kostela sv. Petra z Alkantary. 

Čistá energetika

K výraznému zlepšení životního prostředí a zařazení ekologie a principu udržitelnosti jako přirozené součásti každé ze zvažovaných částí programu v budoucnu přispěje plánované využití inovativních zdrojů energie. Na území mohou vzniknout takzvané smart gridy (inteligentní energetické sítě). V podstatě se jedná ostrovy dodávající energii do menších celků, na něž se dané území rozdělí. Moderní a zajímavý způsob získávání energie tak může nahradit historický způsob jejího získávání pomocí uhlí.

Frank Bold Advokáti a POHO2030

Experti z naší advokátní kanceláře pomáhali nastavit zásady spolupráce mezi jednotlivými subjekty, které jsou do proměny důležité oblasti zapojeny. Při práci na programu, který chce změnit zajeté koleje a dát naději na nový život dosud poničené oblasti, budeme rádi pokračovat i v budoucnu ať už prostřednictvím právních rad nebo zapojením odborníků z Frank Bold Energy pro zajištění služeb v energetickém sektoru.


Chystáte se začít využívat smart grid či inovativní zdroje energie?

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.