Šedá voda pomůže bojovat se suchem a sníží náklady

Dlouhodobé sucho je velkým tématem poslední doby, které má velké dopady na život lidí. Od zemědělství a lesnictví, přes vysychající studny, po problémy se suchem v krajině. Řešení dopadů sucha pak často vyžadují velké investice a významné druhotné náklady

Jedním z řešení je omezování spotřeby pitné vody. Technologie v tomto mohou pomoci, když nám umožňují využívat v některých případech namísto pitné vody mírně znečištěné vody z domácností a kanceláří (tzv. šedou vodu) nebo nasbíranou dešťovou vodu (tzv. vodou srážkovou). Taková voda může být prakticky bezproblémově využita třeba ke splachování toalet.

Co je šedá voda?

Můžeme se opřít o definici z normy ČSN 12056 o vnitřní kanalizaci. Ta označuje za šedou vodu splaškovou vodu, která neobsahuje fekálie a moč. Nejčastěji půjde o vodu z umyvadel, van a sprch, kuchyní a myček nebo praček. 

Jak to může fungovat?

Voda, která odchází ze sprch, umyvadel, případně praček nejde do kanalizace, ale je zachytávána. Následně je čistícím systémem přefiltrována a stává se z ní tzv. bílá voda. Tato voda se pak čerpá při napouštění nádržek toalet a následně odchází do kanalizace. 

Do zásobníku s bílou vodou je možné přivádět také vodu dešťovou a využívat pro splachování i tu. Na přívod bílé vody je napojena pitná nebo užitková voda (např. ze studny) pro doplňování v případě, že by nastal nedostatek šedé či dešťové vody.

Jaký je přínos?

Využitím šedé vody z umyvadel, sprch, van, praček a dalších spotřebičů je možné nahradit až 40 až 50 % spotřeby pitné vody. To přináší i nemalé finanční úspory.

Využití šedé vody také zlepšuje hodnocení budov ve většině systémů hodnocení udržitelnosti budov (LEED, BREEAM apod.). Takováto mezinárodně uznávaná certifikace osvědčuje využití dobré praxe při stavbě a provozu budov z hlediska životního prostředí, což mimo jiné znamená snížení provozních nákladů. Pro developery přináší možnost nabídnout vyšší přidanou hodnotu nájemcům a žádat za ní vyšší cenu nájmu. Nájemcům garantuje kvalitní pracovní prostředí pro jejich zaměstnance.

Je-li větší část šedé vody teplá, může být současně využita k úspoře energie na vytápění nebo předehřev teplé užitkové vody. V praxi to pak vypadá tak, že teplá odpadní voda prochází tepelným výměníkem, ve kterém svoje teplo předá přicházející čisté vodě nebo vodě kolující v topení. Šedá voda zbavená tepla pak putuje na přečištění a další využití.

Co pro to udělat? 

Pro využití v budovách je potřeba dvojí odpadní vedení (oddělení splašků a šedé vody pro recyklaci), a dvojí rozvod vody (odděleně pitné a šedé), soustava filtračních nádrží a čerpadel. 

Pokud chce developer v plánované výstavbě například bytového komplexu nebo kanceláří využít šedou vodu, zapracuje se tento systém do projektové dokumentace a projde stavebním řízením společně s celým projektem.

V případě, že by měl být tento systém nově zaveden ve starších budovách, je potřeba počítat s novými vodoinstalacemi a rozvody, přidat systém čištění a druhé vedení do splachovacího  systému (využití pro napouštění nádržek toalet).

Toto je možné realizovat bez stavebního povolení nebo ohlášení. Pokud se tedy nebude současně zasahovat do konstrukcí stavby, měnit její vzhled, způsob užívání nebo nejde o kulturní památku.

V projektu Botanica K v Praze 5 díky systému šedé vody šetří obyvatelé více než čtvrtinu běžné spotřeby pitné vody..
V projektu Botanica K od společnosti Skanska v Praze 5 díky systému šedé vody šetří obyvatelé více než čtvrtinu běžné spotřeby pitné vody.

Může obec podpořit využívání šedých vod na svém území?

Obec může jako řešení problémů se suchem žádat od stavebníků využívání šedých vod v novostavbách určitých parametrů, například nových bytových domech nebo kancelářských komplexech. Možným nástrojem k tomu jsou tzv. zásady pro spolupráci obce s investory

Obec může také dotovat systémy využití šedé vody ze svého rozpočtu, např. pro drobné stavebníky (rodinné domy, revitalizace starších obytných domů). Také je možné podpořit informovanost občanů o možnostech využívání šedé vody. 

Legislativa 

Legislativa řeší šedou vodu v případě jejich vypouštění, kde mohou ohrozit podzemní vody. Podrobnější legislativa, která by stanovila jasnější podmínky, zatím chybí. 

Podrobnější podmínky využití šedých vod by měla řešit připravovaná druhá část normy EN 16941 (její první část EN 16941-1 se věnuje využití srážkových vod). Inspirovat se je možné americkou normou NSF350 nebo britskou BS8525-1.

Inspirace z praxe

Zajímavou inspirací využívání šedé i dešťové vody může být projekt bytového domu Botanica K (3,4) z dílny společnosti Skanska. Zde je pro splachování toalet využita přečištěná voda z umyvadel, van a sprch. Systém je navíc napojen na vlastní akumulační nádrž, a jako záloha v případě nedostatku vody šedé může sloužit dešťovka. Ta se zde ale primárně využívá pro zalévání zeleně v okolí domu. Retence dešťových vod je zajištěna i díky zeleným střechám, navrženým nad prostorem garáží a některých bytů. V areálu není žádný trvalý zavlažovací systém.

Data o spotřebě vody jsou sbírána a prokazují vysokou efektivitu systému a jasné úspory. Po prvním roce užívání systému šedé vody ušetřil bytový dům o 99 bytových jednotkách 26 % běžné spotřeby pitné vody. Z celkového nátoku pitné vody do domu o objemu 4 834 m3 bylo pro splachování WC za rok recyklováno 1 241 m3 šedé vody.

Text vznikl v rámci projektu Udržitelné stavitelství.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.