Energetika ve stavebnictví má ekonomický potenciál, shodli se developeři

Energetika je dnes v developerských projektech zatím málokdy uchopena koncepčně tak, aby se plně využil její potenciál, přitom ale může být zajímavou příležitostí i po ekonomické stránce. I když legislativně je kolem ní zatím spousta otázek, také díky dotačním titulům se aktuálně otevírá velká příležitost s ní začít. Zpřísňování regulace bude navíc developery stále více tlačit do udržitelných řešení včetně těch energetických.

Právě tak vyzněl webinář Stavebního fóra na téma Energetika v developmentu, který se konal 15. dubna a jehož partnerem byli Frank Bold Advokáti.

Téma zarámoval expert na energetiku a ředitel Frank Bold Energy Jan Šrytr. „Dřív přistupovali developeři k zajištění elektřiny jako k nutnosti, ale tato situace se zásadně mění. Stále více z nich přistupuje k výstavbě šetrně k životnímu prostředí a tak, aby se líbila koncovým uživatelům. I bez této vnitřní motivace ale bude na developery vyvíjet tlak systém regulací a zpřísnění požadavků promítaných do české legislativy a s tím související možnosti podpory,” uvedl. Ve své prezentaci představil dva praktické způsoby, jak v dnešní situaci mohou developeři energie ve svých projektech vyrábět a distribuovat, a nastínil také dotační příležitosti včetně aktuálního Modernizačního fondu.

O aktuálním právním rámci pro energetiku v developmentu a o takzvaných energetických komunitách, promluvila advokátka Anna Francová z Frank Bold Advokáti. „Takzvaný zimní energetický balíček zahrnující několik legislativních změn má za cíl narovnat postavení některých zákazníků v oblasti energetiky tak, aby už nebyli jen zákazníky, ale mohli sami přispívat k výrobě energie či její distribuci. Obě evropské směrnice, které balíček přináší, se budou pro Českou republiku implementovat do nového energetického zákona, který je zatím ve fázi věcného záměru,” uvedla mimo jiné ve své prezentaci.

S nutností zvětšit důraz na udržitelnost v developmentu i ve vztahu ke klimatické změně souhlasil předseda představenstva Avrioinvest a předseda správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů Marek Vinter. Podle něj je nejobtížnější najít ideální ekonomický model. Zdůraznil však, že Avrioinvest ho ve svých aktuálních projektech už nalezl a chystá se ho v budoucnu nasazovat do praxe. „Jen si to ještě musíme odpracovat,” řekl Vinter.

Konkrétní projekty kladoucí důraz na udržitelnost, představil ve své prezentaci zakladatel developerské společnosti NOHO Tomáš Vrbický. „Stavíme podle našich tří pilířů: pro lidi vytváříme dlouhodobě kvalitní bydlení, pro duši estetické bydlení a pro životní prostředí udržitelné bydlení. Vnímám to tak, že pokud budeme zacházet s přírodními zdroji nešetrně, lidstvo vyhyne. Současně je ale tento ekologický přístup také ekonomický,” uvedl a zdůraznil, že řada investorů k věci přistupuje tak, že EU přichází s dalšími opatřeními a povinnostmi, on se ale snaží hledat progresivní technologie tak, aby projekty fungovaly co nejlépe. Zákazníci to podle něj oceňují.

Kombinaci různých způsobů využívání a výroby energie využívá pro své projekty společnost JRD Development, jejíž projekty představil ve svém vystoupení specialista zdravého bydlení Petr Valeš. „Například projekt Kapka je pro nás investiční, ale i v něm máme kombinaci jako u jiných projektů - tepelná čerpadla a zemní vrty. Realizujeme také fotovoltaickou elektrárnu pro společnou spotřebu energie. Tady to sice zajistí benefit pro nás, ale v jiných projektech to ocení i koncoví zákazníci,” dodal Valeš.

Součástí udržitelnosti je také certifikace budov, která zajišťuje vysokou kvalitu projektů pro budoucí uživatele. „Ačkoliv se jedná o vyšší investici, velmi rychle se vrátí. Cenná je nejen pro marketing, jak si někteří myslí, ale má reálné dopady, například lidé pracující v takových administrativních budovách mají vyšší produktivitu práce a současně nižší nemocnost,” komentoval ve svém vystoupení s řadou case studies Jiří Beranovský, ředitel společnosti EkoWatt, která se certifikacemi zabývá.

Jsme specialisté na poradenství a právo pro energetiku

Společně s kolegy z Frank Bold Energy nabízíme komplexní konzultační a právní služby v oblasti energetiky.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.