Frank Bold hodnotil nejlepší firemní reporty o udržitelnosti v cenách SDG Asociace společenské odpovědnosti

Asociace společenské odpovědnosti na slavnostním galavečeru 16.9. ocenila projekty, které míří k naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs). V kategorií nefinanční reporting firem podle globálních cílů byl jedním z porotců vedoucí sekce Odpovědných firem Frank Bold, Filip Gregor. Porotci rozhodli, že z přihlášených společností o udržitelnosti nejlépe reportuje Komerční banka. Ocenili u ní především provázanost ESG reportu s klíčovou obchodní činností firmy. 

Reporting ESG dat je klíčový pro porozumění rizikům spojeným s udržitelností, odhalování nových obchodních příležitostí i pro přístup k zelenému financování. Od 1.1. 2023 budou všechny větší firmy na základě směrnice CSRD reportovat podle evropských standardů o svých dopadech na udržitelnost. Pokud se vás nově dotkne, neváhejte se na nás obrátit.

Tyto standardy pomáhá u poradní instituce Evropské komise EFRAG přímo vytvářet i vedoucí sekce Odpovědných firem Frank Bold, Filip Gregor. Ten byl zároveň jedním z porotců v cenách SDG pro kategorii nefinanční reporting. Porotci hodnotili úroveň reportů 8 českých firem v celkem šesti kritériích: 

  • provázanost reportu s SDGs         

  • integrace principů udržitelného rozvoje (UR) do core business        

  • zapojení stakeholderů        

  • prezentování pozitivních i negativních dopadů        

  • stanovení měřitelných cílů strategie UR        

  • úroveň prezentace     

Vítězem se stala Komerční banka. Na dalších místech skončili ČEZ a Kaufland. Podle Filipa Gregora bylo u Komerční banky patrné meziroční zlepšení a také nejlepší provázání reportu s klíčovou obchodní činností firmy: „Udržitelnost pro Komerční banku znamená udržitelné financování a v návaznosti na to konkrétní cíle jako zvyšující se podíl investic do zelených aktivit podle taxonomie EU. V tomto ohledu mají banky nezastupitelnou roli ve financování transformace ekonomiky pro zmírnění klimatické změny, což je zároveň jeden z cílů SDG,” popsal Gregor. 

I další v pořadí na předních místech dodali kvalitní reporty, zaostávali ale v nastavení měřitelných cílů strategie anebo neřešili klíčová témata pro dané odvětví. „I v Česku můžeme vidět, že se nefinanční reporting mění k lepšímu a udržitelnost se začíná ukazovat jako strategická byznys záležitost. Velká část firem k tomu ale stále takto nepřistupuje a nereportuje klíčová ESG data. Proto jsou nezbytné evropské standardy pro reporting, které firmy navedou a celý proces díky administrativním úsporám zlevní, ” uzavřel Gregor. 


Týká se Vás nová povinnost reportovat podle evropských standardů o svých dopadech na udržitelnost?

Provedeme Vás připravovanými změnami legislativy (zejména CSRD), vysvětlíme, která témata prioritizovat a navrhneme implementační plán, abyste byli připraveni ESG reporty vykazovat včas, správně a bez dodatečných nákladů.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.