Ředitel Frank Bold Advokáti Pavel Franc komentuje kauzu Turów pro Seznam Zprávy

Kauzou hnědouhelného polského dolu Turów se expertní skupina Frank Bold zabývá dlouhodobě. I přesto, že Soudní dvůr Evropské unie nyní vydal předběžné opatření k okamžitému přerušení těžby, se však rypadla neustále přibližují k českým hranicím. Aktuální situaci komentoval ředitel Frank Bold Pavel Franc v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak hodnotíte pondělní krok české vlády? Mandát pro vyjednávání s polskou stranou a také na penále pro Polsko za to, že nedodržuje předběžné opatření Soudního dvora Evropské unie?

Začněme pozitivně. My jsme v pátek psali panu premiérovi Andreji Babišovi a vyzývali jsme ho, aby Česká republika uplatnila penále vůči polské straně, která způsobuje škody České republice na českém území tím, že pokračuje v těžbě. A jedině Česká republika mohla tyto sankce uplatnit. A doposud se vláda tvářila, jako by se jí to netýkalo. Nikdo o tom nemluvil. My jsme proto vládu vyzvali a jsem v tomto směru rád, že se Česká republika přihlásila k tomu, že sankce bude chtít a obrátí se na soud, aby je začal uplatňovat. Bez iniciativy české strany to ani nejde.

Pak je tu i negativní věc. To jednání vlády bylo a je zcela netransparentní. Vláda je netransparentní ohledně toho, o čem vlastně bude vyjednávat. Dokonce ani poslanecký výbor pro životní prostředí, který to v úterý projednával, nedostal podklady. Všechno je utajované.

A nakonec to nejhorší. Česká republika se dosud podle veřejných prohlášení a neveřejných informací, které máme, v podstatě spokojila s tím, že bude chtít od Polska miliardu korun. Ta miliarda korun pokryje pouze náklady na vodovod, který má přivést z Jizerských hor vodu tam, kde vymizí kvůli těžbě v Turówě. Ale nijak neřeší to, že mají vyschnout celé desítky kilometrů půdy na české straně. Těžba soukromé společnosti PGE v dole Turów je typickým příkladem podnikání na cizí účet. Polsko těží a chce těžit na úkor České republiky a bude způsobovat rozsáhlé škody, a česká strana zatím nevypadá, že je připravená hájit české barvy.

Celý rozhovor čtěte zde.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.