Tomáš Kaláb: Energetická společenství mohou být pro developery příležitost

V rámci pokračování cyklu webinářů Bold Future o moderní energetice, kterou pořádá expertní skupina Frank Bold, vystoupil Tomáš Kaláb, brněnský developer, ředitel rodinné společnosti Kaláb a místopředseda Asociace brněnských architektů a stavitelů. Webinář konaný 2. listopadu se věnoval tématu energetických společenství, úsporných budov a zeleného financování.

Tomáš Kaláb přinesl pohled na využívání obnovitelných zdrojů energie a vzniku energetických společenství v developerských projektech z perspektivy své vlastní praxe tzv. čistého developera, tedy investora a organizátora nové výstavby. Komunitní energetika podle Kalába vytváří příležitost, byť je pro developery jeho typu zatím těžko uchopitelná. 

Přesto v ní vidí velká pozitiva - konkrétně přesah v podobě příspěvku této oblasti k ochraně životního prostředí nebo budování pozitivního vztahu s komunitou a širší veřejností. Největší  benefit lokálních zdrojů energií podle něj spočívá v ochraně investic. Ta souvisí se skokovým zdražením energií velkých distributorů, což pro velké projekty může být velice problematické z hlediska jejich dlouhodobého provozu. 

„Finanční výhodnost projektů komunitní energetiky zatím hledám. Cesta dotací je totiž v tomto případě pro nás neefektivní, a to především z hlediska administrativní zátěže a flexibility. Dlouhý proces stavebního řízení nás nutí projekty v jejich průběhu aktualizovat, měnit, což naopak zase většinou nepovoluje dotace, která je poskytnuta na projekt v daných parametrech,” vysvětluje Tomáš Kaláb.

Překážky komunitní energetiky? Technická složitost, administrativa a chybějící legislativa

Ve své praxi se developeři a stavitelé setkávají také s různými překážkami, které nové technologie využívané komunitní energetikou přináší. Jde například o větší technickou složitost a tlak na vyšší úroveň znalostí všech, kdo do stavebního procesu zasahují, od architektů po stavební dělníky.

Dalším aspektem, který je nutno ještě funkčně nastavit, je v případě obytných staveb následná správa zařízení po rozprodeji bytů, předání projektu, a vzniku společenství vlastníků jednotek. „Z mé zkušenosti je jakákoliv dohoda související s provozem bytových domů mezi vlastníky jednotek složitá. Velké diskuze například spouští rozúčtování nákladů za používání výtahů, osvětlení společných prostor, úklidu a podobně. Debata o provozu FVE panelů, či baterií tak bude nejspíše dynamická a dlouhá.”

Jaké závěry lze tedy podle Tomáše Kalába v přístupu developerů k energetickým společenstvím nalézt? „V prvé řadě je to jistě potřeba dát energetickým společenstvím legislativní rámec, který bude dobře připravený a bude jasně postihovat veškeré související okolnosti. Pro mě jako developera je pak práce jednoduchá v tom smyslu, že velmi dobře vím já i architekt, jak v přípravě projektu postupovat, abychom zákonné normy a postupy naplnili.”  

Z hlediska financování vidí Tomáš Kaláb spíše východisko v daňových zvýhodněních než v dotacích. Komunitní energetické projekty pak podle něj poskytují velikou podnikatelskou příležitost pro externí dodavatele - ať už odborníky v poradenství, projektanty, či realizátory technologických řešení, za jejichž dobře definované a kvalitní služby budou developeři ochotni zaplatit.


Hledáte energetické řešení pro Váš projekt?

Decentralizované energetice se dlouhodobě věnujeme a na energetických projektech spolupracujeme s řadou investorů i samospráv. Rádi s Vá mi ve spolupráci s kolegy z Frank Bold Energy probereme konkrétní možnosti a pomůžeme Vám najít a realizovat nejvhodnější řešení.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.