Situace v developmentu: nestabilní ceny, bytová krize a nový typ bydlení

Zdražování, prodlužování stavebních prací i obavy z odlivu pracovníků mohou v souvislosti s válkou na Ukrajině komplikovat vznik developerských projektů. Nejistotu vyvolává kolísající cena materiálů a jejich dostupnost i příchod uprchlíků, který prohlubuje dosavadní bytovou krizi.

Kolísající ceny vnáší do projektů nejistotu

Problémem, se kterým se musí v souvislosti s aktuální mezinárodní situací potýkat mnoho projektů, je nejistota při naceňování projektů. Na nemovitostním trhu panuje nejistota ohledně dostatku stavebního materiálu, což může prodlužovat jednotlivé etapy výstavby, a činit ceny materiálů obtížně předvídatelné. Takovou situaci lze ošetřit už v uzavíraných smlouvách mezi developery a stavebními firmami navázáním celé ceny nebo její části na ceny materiálů.

Řešení bytové krize: úprava stavební legislativy

S válkou je spojená také vlna uprchlíků z Ukrajiny, kteří do České republiky přichází. Jedním z negativ, které s sebou tato situace přináší, je prohloubení aktuální bytové krize. Už před válkou byl nedostatek dostupných bytů, jejichž počet se nyní pravděpodobně ještě sníží. To v souvislosti s nejistotou ohledně dostatku stavebního materiálu předestírá určité komplikace do budoucna.

Ze zkušeností jiných států vidíme, že taková situace se dá zvládnout pouze za zásadní podpory výstavby ze strany státu. Důležité je proto řešit legislativní rámec výstavby, kde je zásadním bodem stále projednávaná rekodifikace stavebního zákona a nyní především návrh na odložení jeho účinnosti. Tento odklad by však podle některých odborníků přinesl chaos, extrémní problémy v povolovacím procesu a právní nejistotu ohledně toho, podle čeho bude možné stavět od 1. 7. 2023, kdy má začít platit loni schválený nový stavební zákon.

Přicházející trend nájemního bydlení

Současně se na trhu patrně začne více projevovat poptávka po nájemním bydlení. Do hry postupně více vstupují institucionální investoři, kteří mají zájem nájemní bydlení nabízet, a to jako produkt jiný než typické vlastnické bydlení. Jedná se často o byty s jinou (menší) výměrou, někdy i vybavené, určené pro zájemce, kteří se nechtějí vázat hypotékou. 

Experti i developeři se však prozatím shodují, že tento typ bydlení nabízený institucionálními investory se s ohledem na situaci na trhu s byty neprosadí skokově, ale bude se spíše projevovat postupně v delším časovém horizontu.


Hledáte právní experty při realizaci stavebního projektu?

V oblasti developmentu se pohybujeme dlouhodobě, na stavební právo jsme právní experti.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.