Efektivní spolupráce odráží potřeby samospráv a developerům dává jistotu

Obce i developeři aktuálně společně čelí hned několika krizím současně - ekonomické, energetické, klimatické i krize bydlení. Společně by proto měli hledat řešení - sdílením vlastních zkušeností a know-how. V návaznosti na tuto situaci vznikla platforma Chytré město a investor, která uspořádala první diskuzní setkání se zástupci samospráv i developerů v Praze ve čtvrtek 8. prosince. Níže si můžete stáhnout prezentace vystupujících a poslechnout si audiozáznamy ve formě podcastů.

Obě strany si silně uvědomují, že nejrychlejší a nejefektivnější cestou k odblokování výstavby je vzájemná spolupráce. Transparentní dohoda a jasně nastavená pravidla přináší do území kvalitní development, jistotu investorům a městům ekonomickou stabilitu. V rámci platformy Chytré město a investor proto vzniklo schéma ukazující, jak vypadá ideální nastavení systému spolupráce mezi městem a investorem.

Důležité je řešit provoz infrastruktury a její kvalitu

Při plánování některých projektů se ukazuje jako důležitá kromě spolupráce také účast veřejnosti a práce s místní komunitou. „V projektech reflektujeme požadavky municipalit i místních obyvatel. Například ve čtvrti Emila Kolbena ve Kbelích jsme vybudovali školku. Rádi tyto aktivity podpoříme, ale musíme je dávat do širšího kontextu – už od počátku se musíme bavit o tom, kdo novou infrastrukturu převezme, kdo ji bude provozovat, bude se o ni starat. Na konci projektu bychom totiž třeba pro školku museli hledat soukromého provozovatele a to se nemusí vždy podařit,” upozornil generální ředitel Skanska Residential Petr Michálek

Dokument pro úpravu vztahu mezi samosprávou a investory začala v roce 2020 jako první statutární město v Česku využívat Jihlava. Podle bývalého náměstka jihlavské primátorky Víta Zemana je smluvní úprava vztahu zásadní pro nastavení dialogu pro výstavbu ve městech. „My jsme v Jihlavě zavedli hodně strukturované zásady. Oceňujeme kvalitní projekt, kvalitní infrastrukturu i společenský přínos. Pokud investor přijde s dobrým klimatickým nebo energetickým systémem, získá slevy a ve finále tak může být kontribuce nulová. Protože taková výstavba město nezatíží,” uvedl Zeman, který v současnosti působí jako konzultant pro urbánní ekonomiku měst.

Výstavba desítek tisíc bytů vyžaduje infrastrukturu za miliardy

Od letošního roku využívá dokument nastavující pravidla pro výstavbu také hlavní město Praha. Jedním z prvních velkých projektů, u nichž probíhala vyjednávání podle Metodiky spoluúčasti investorů, je plánovaná výstavba v rozsáhlém území Nákladového nádraží Žižkov. Pro dohodu o podobě projektu byla nutná spolupráce hlavního města, několika investorů a městské části Praha 3. 

„Metodika dává dobrý návod městu, jakým způsobem postupovat a jednat s tím, kdo by rád něco vybudoval. Je potřeba přijít s kvalitním architektonickým návodem, analyzovat potřeby území a vytvořit seznam nutných investic. Na základě toho pak můžeme stanovit finanční model a vše uzavřít právně závaznou smlouvou,” řekl architekt Zdeněk Völfl z úseku pro oblast územního rozvoje a územního plánování magistrátu hlavního města Prahy

Podle něj jen v území osmi největších změn územního plánu Prahy vznikne 50 tisíc bytů, které mají zmírnit krizi bydlení. „Jenže byty a jejich obyvatelé vyžadují také novou veřejnou infrastrukturu - jen investice do školství v případě těchto osmi největších změn územního plánu jsou v řádech desítek miliard korun,” dodal Völfl, který je jedním ze spoluautorů Metodiky spoluúčasti investorů.

Během prvního roku účinnosti metodiky uzavřela Praha první smlouvy o spolupráci v celkové hodnotě necelé miliardy korun. Frank Bold Advokáti byli jak u vzniku metodiky, tak u těchto prvních uzavřených smluv. 

„Metodika či zásady pro spolupráci plní významnou funkci nastavení toho, co město po developerech vyžaduje. Současně nastavují hranice a umožňují snažší a rychlejší dosažení dohody na konkrétní výši finančního plnění i variant nefinančního plnění. Aby ale vše fungovalo, je nutný partnerský vztah účastníků jednání a profesionalizace celé věci ze strany města,” uvedl vedoucí advokát ve Frank Bold Advokáti Tomasz Heczko s tím, že podobný proces se dá nastavit nejen v prostředí velkých a středních měst, ale podle konkrétních potřeb také v menších obcích.

Pusťte si audiozáznamy

Stáhněte si na prezentace

>>> Spolupráce investora a města, Petr Michálek, generální ředitel Skanska Residential

>>> Spoluúčast investora jako nástroj dohody v území, Eduard Forejt, ředitel rozvoje Passerinvest Group

>>> 7 kroků k prosperitě, urbánní ekonomika sídel, Vít Zeman, expert na urbánní ekonomiku a bývalý náměstek v Jihlavě

>>> Metodika spoluúčasti investorů na rozvoji území hl. m. Prahy, Zdeněk Völfl, sekretariát náměstka primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu

>>> Case study: Nákladové nádraží Žižkov, Pavel Dobeš, místostarosta Prahy 3

>>> Zkušenosti z vyjednávání smluv o spolupráci, Tomasz Heczko, vedoucí advokát Frank Bold Advokáti

Platforma Chytré město a investor

Cílem platformy Chytré město a investor je sdílení know-how a dobré praxe samospráv a investorů v oblasti aktuálních modelů spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem. Klademe důraz na zelená a úsporná řešení včetně decentralizované výroby energií, boření mýtů a vyvracení stereotypů. Usilujeme o propojování stakeholderů s cílem vzájemně pochopit potřeby a požadavky všech stran. Setkání v Praze bylo první ze série, následovat budou v první polovině příštího roku diskuze v Brně, Ostravě a znovu také v Praze.


Zvažujete smlouvy o spolupráci s investory?

Víme, že nová výstavba má smysl jen případě, že městu přináší nové příležitosti a nadměrně ho nezatěžuje. Na realizaci kvalitních a odpovědných projektů dlouhodobě spolupracujeme s městy i investory. Detailně známe jejich potřeby a víme, jak vést jednání.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.