Uspěli jsme s žalobou na těžbu štěrkopísku. Soud podruhé zrušil stanovení dobývacího prostoru

Krajský soud v Brně tento týden zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku v oblasti Bzenec-komplex u Moravského písku a Uherského Ostrohu. V případu jsme úspěšně zastupovali část žalobců, ke kterým patří společnost Vodovody a kanalizace Hodonín spolu a řada okolních obcí, například Hodonín, Moravský Písek nebo Archlebov.

Žalobci se obávali zejména snížení kvality nebo vydatnosti vodního zdroje v důsledku těžby a namítali, že nebyly dostatečně posouzeny potenciální negativní vlivy těžby. „Při nestandardních stavech, jako jsou například povodně, může dojít především ke znečištění zdroje a výraznému zhoršení kvality vody. Obava panuje také ze ztráty vydatnosti v případě vytvoření těžebního jezera a obnažení půdy nad vodním zdrojem,” řekl advokát Pavel Černý z kanceláře Frank Bold Advokáti.

Soud konstatoval, že znalecké posudky, které byly v případu vyhotoveny, jsou nedostatečné, včetně těch, ze kterých vycházelo vyhodnocení vlivu na životní prostředí (EIA). „V praxi to znamená, že bude potřeba vliv těžby opětovně řádně posoudit," dodal Pavel Černý. Žalovaná strana se proti může proti rozsudku podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Jak se kauza vyvíjela?

Rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení tohoto dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku už přitom Krajský soud v Brně jednou zrušil, konkrétně v roce 2020. Případ se následně vrátil do odvolacího řízení a znovu putoval ke Krajskému soudu v Brně. 

Těžba je plánovaná v místě, kde se podzemní toky slévají do zdroje pitné vody Bzenec komplex, který zásobuje pitnou vodou velkou část hodonínského okresu. Proč je stanovení tohoto dobývacího prostoru protiprávní shrnula na začátku případu ve svém komentáři naše advokátka Kristýna Ryšavá. 


Jsme experti na právo životního prostředí

Věnujeme se mu přes 20 let. Jsme pravou rukou samospráv, spolků a všech, kteří aktivně brání životní prostředí.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.