Soud zrušil rozhodnutí o těžbě štěrkopísku u vodního zdroje Bzenec komplex

Krajský soud v Brně dnes vyhlásil rozsudek, kterým zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru Uherský Ostroh pro dobývání výhradního ložiska Moravský Písek – Uherský Ostroh a věc mu vrátil k novému řízení.

Vyhověl tak žalobě společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín a.s., měst Uherský Ostroh, Kyjov, Hodonín a Vracov, obcí Vnorovy, Starý Poddvorov, Mutěnice, Archlebov, Hrušky, Moravský Písek a Jihomoravského kraje. Žalobci se obávají, že v případě zahájení těžby by byl zásadním způsobem ohrožen vodní zdroj Bzenec komplex, který zásobuje pitnou vodou více než 140 tisíc obyvatel Jihomoravského kraje.

Soud rozhodnutí Českého báňského úřadu zrušil ze dvou hlavních důvodů,“ říká Kristýna Ryšavá, advokátka společnosti Frank Bold Advokáti, která část žalobců zastupuje. „Zaprvé nebylo dostatečně prokázáno, že záměr nezhorší povodňovou situaci – nebylo například doloženo posouzení rozlivu povodňových vod. A zadruhé, závazné stanovisko stavebního úřadu nedostatečně odůvodnilo umístění záměru do nezastavěného území.“ K dalším žalobním důvodům se při ústním vyhlášení rozsudku soud blíže nevyjádřil.

Zahájení těžby by zásadním způsobem ohrozilo vodní zdroj pro více než 140 tisíc obyvatel Jihomoravského kraje. Ilustrační fotografie.

„Dnešní rozhodnutí soudu je dobrou zprávou pro 140 tisíc obyvatel regionu sdílejících obavy z ohrožení nenahraditelného zdroje pitné vody. Je zároveň potvrzením našeho přesvědčení, že státní orgány činné v této kauze nepostupovaly správně a objektivně. Nejen, že nebraly v potaz námitky žalobců, ale nezabývaly se ani závěry šetření Veřejného ochránce práv, které na pochybení úřadů jednoznačně poukázaly. Rozhodnutí soudu vnímáme jako povzbuzení k další práci směřující k definitivnímu ukončení záměru těžby štěrkopísku u Uherského Ostrohu a k trvalé a bezpodmínečné ochraně zdroje pitné vody,“ uvedl ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín Pavel Koubek.

Věc se tak vrací do fáze odvolacího řízení, kdy se bude muset Český báňský úřad vypořádat s právním názorem soudu a dále také s obsahem nedávného Závěrečného stanoviska Veřejného ochránce práv ze 2. září 2020. Z tohoto stanoviska vyplývá, že ombudsman nadále pochybuje o zákonnosti procesu vedoucího k vydání rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru i předcházejícího procesu posuzování vlivů na životní prostředí. Konkrétně například uvedl: „Ministerstvo životního prostředí mělo reagovat a samo se důsledně vypořádat s dalšími odbornými posouzeními, jež přinejmenším relativizují závěry podkladů shromážděných v procesu posuzování vlivů na životní prostředí, a ministerstvo životního prostředí si je toho samo vědomo.“

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo dosáhnout takového úspěchu. Toto soudní vítězství potvrzuje naši zkušenost, že pokud vytrváte, tak nakonec vyhrajete. Bez trpělivosti a odhodlanosti společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín by se to nepovedlo,“ řekl CEO Frank Bold Advokáti Pavel Franc.

 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.