V Táboře hledají provozní model pro efektivní správu energetiky s Frank Bold Advokáty

Lépe uchopit nakládání s energiemi se rozhodli v Táboře. Díky vlastní výrobě si mohou v budoucnu snížit cenu za dodávky energií a také s nimi v rámci města lépe nakládat například díky sdílení do těch budov, kde zrovna budou potřeba. Varianty pro nejvhodnější nastavení obchodně provozního modelu energetického managementu Táboru analyzovali experti z kanceláře Frank Bold Advokáti.

Ve městě už nyní funguje několik fotovoltaických elektráren i energetický management, v rámci kterého má každá příspěvková organizace vlastního zástupce. Energetickou správu města pak řídí městský energetik a zastřešuje odpovědný zástupce města. „Při realizaci obnovitelných zdrojů energie ve městě jsme se vydali cestou maximalizace výkonu. Solární panely tedy osazujeme na maximální vhodnou plochu střech a sázíme na management spotřeb sdílených toků elektřiny v nadstavbovém kroku. Cílíme tak na nulové saldo dodávek do sítě abychom se vyhnuli případným záporným výkupním cenám,” uvedl energetik města Daniel Urbánek.

Z analýzy obchodně provozních modelů obnovitelné energetiky, kterou jsme pro Tábor připravili, si nyní představitelé města vyberou nejvhodnější model pro správu energetiky. V jejím rámci experti kanceláře Frank Bold Advokáti zpracovávali také možnost zavedení komunitní energetiky. Zejména šlo o to, jak do sdílení energie, která se nespotřebuje v městských budovách, zapojit místní. Byť česká legislativa pokulhává, rozhodlo se zatím město sdílet elektřinu vyráběnou ve vlastních FVE alespoň mezi budovami, které vlastní. „Konzultovali jsme také zadání veřejné zakázky na dodávky elektřiny městu a jeho organizacím. Během toho jsme řešili například jak nastavit výběr obchodníka tak, aby zvolený obchodník umožnil právě i toto sdílení,” uvedla advokátka a partnerka kanceláře Anna Francová

Efektivní správa komunální energetiky přináší benefity

Každé město má řadu možností, jak sebe a své obyvatele vymanit z kleští energetické krize a přispět k vlastní energetické stabilitě. Z analýz, které jsme pro města již zpracovali, plyne, že vybudování vlastního portfolia fotovoltaických (FVE) nebo větrných elektráren včetně těch malých na střechách městských budov může přinést městu do rozpočtu při současných cenách významný dodatečný příjem nebo úspory. Možnost sdílení vyrobené elektřiny mezi obecními budovami či dalšími zájemci už dnes legislativa umožňuje. 

Typicky lze tento model využít jako krok v situaci, kdy na některých střechách obec vyrábí elektřinu z FVE a o přetoky do sítě se pak snižuje množství silové elektřiny dodané obchodníkem do obcí určených odběrných míst.


Chcete využít obnovitelné zdroje k energetickým úsporám ve městě?

Využije potenciál obecních střech, kromě úspor můžete dosáhnout také na zajímavý příjem. Ve Frank Bold Vám pomůžeme s přípravou a nastavením celého projektu.

Co pro Vás uděláme

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.