Vrbický: Pro zelený development jsou potřeba obnovitelné zdroje. Energii ze slunce doplníme větrem

Nová čtvrť v Hradci Králové, kterou buduje developerská firma NOHO, má ambici být první provozně uhlíkově neutrální čtvrtí v Česku. Topit i svítit v nich lidé budou díky energii především ze slunce a větru. „Oba zdroje se vhodně doplňují. Díky tomu získáme ucelený systém, který bude dodávat energii z obnovitelných zdrojů po celý rok,” nastiňuje Tomáš Vrbický, zakladatel společnosti.

O řešení energetiky v jejich projektu Sousedství, na níž NOHO spolupracuje s Frank Bold Advokáty, i o tom, jaké udržitelné technologie lze ve čtvrti využít čtěte v rozhovoru v rámci platformy Bold Future: Chytré město a investor.

Váš nejnovější projekt Sousedství má být první uhlíkově neutrální čtvrtí v Česku. Co konkrétně to znamená? Jak bude čtvrť fungovat?

Důležité je doplnit, že půjde o uhlíkově neutrální čtvrť za provozu. V životním cyklu budovy jsou tři fáze - výroba domu, provoz a jeho likvidace. Provoz přitom tvoří zhruba tři čtvrtiny celkové uhlíkové stopy té budovy, takže se zaměřujeme na největší část produkovaných emisí. Rádi bychom Sousedství utvářeli celkově uhlíkově neutrální, ale výrobci materiálů, které bychom chtěli používat, na to zatím nejsou připravení.

Sousedství vzniká v části Kukleny, na místě dosavadního brownfieldu. Proč jste se pro toto území rozhodli?

Brownfieldy nás lákají ze spousty důvodů. Zaprvé je to výzva, zadruhé máme pocit, že to nabízí možnosti, které zelená louka nemá a z pohledu udržitelnosti nám připadá správné zastavovat spíše brownfieldy než greenfieldy. Brownfieldy jsou navíc velmi často v dobrých a zajímavých lokalitách, zatímco zelená louka je většinou spíše vně města. Rozvinout brownfield tedy má jen pozitiva.

K vašim stavebním projektům přistupujete komplexně. Jak budete nakládat s vodou?

Nechceme stavět jen holé zdi, ale zajišťovat lidem dobrý a zdravý život. Vodu se snažíme řešit nejen z pohledu udržitelnosti instalací perlátorů a úsporných WC, ale i z pohledu zdraví. Protože v Hradci není dobrá voda, tak třeba v našem projektu Cihlovka máme na patě budovy filtraci vody pro celý dům, která ji zkvalitní. Nebylo by ale efektivní ji zkvalitňovat až na úroveň pitné vody, proto také pomáháme lidem s pořízením doplňkových filtrací v kuchyňských koutech, aby měli lidé vodu perfektní.

Přístup ke zdravému prostředí se týká i vzduchu ve vašich budovách. Zaměřujete se i na další aspekty prostředí, ve kterém budou lidé žít?

Jsem rád, že tohle už standardem začíná být a nejsme v tom unikátní, zatímco v té vodě se to zatím takhle koncepčně neřeší. Všude máme automatické větrání s rekuperací tepla. 

Důležité je myslet i na biorytmus lidí, takže spolupracujeme s lightdesignerem Hynkem Medřickým, který je známý propagátor cirkadiánního rytmu. Navrhuje pro nás elektroinstalaci a zájemcům také umožňujeme v rámci nadstandardu dodávku celkového řešení osvětlení.

Nicméně nejde jen o materiály a vychytávky, ale také o mezilidské vztahy. Chceme, aby se obyvatelé znali a nebylo to anonymní prostředí. Proto se snažíme komunitu propojovat, naše manažerka už během samotného procesu organizuje různé akce pro lidi, aby se poznávali a stmelovali. 

Zásadním aspektem je ve vašich projektech energetika. Liší se váš přístup k ní v projektu Sousedství oproti předchozím realizacím?

Neustále se snažíme posouvat laťku výš. Prostřednictvím chytré energetické sítě, kterou v lokalitě instalujeme, se nám daří projekty propojovat. Cihlovka 2 je náš první dům v rámci energetického společenství, ale čeká na vznik dalších budov, aby skutečně docházelo ke sdílení energie. Cihlovka 1 už se může připojit, ale je to na dobrovolné bázi. Teď stavíme Zelenou budovu, kde budou místa k pronájmu, naše kanceláře a také komunitní prostor. Tato budova utvoří s Cihlovkou platformu pro sdílení a komunitní energetiku. Další včetně Sousedství se na to postupně nabalí a díky tomu se bude s energiemi hospodařit efektivně.  

Jaké energetické zdroje budete využívat?

Náš model jsme si vyzkoušeli na Cihlovce a protože se osvědčil, pokračujeme v něm i v Sousedství. Kromě fotovoltaických elektráren bereme teplo také ze země a přes tepelné čerpadlo ho vedeme do podlahového topení, kterým se dá v létě i chladit. V Hradci jsou pro využívání tepla ze země perfektní geologické podmínky.

Kromě energetického společenství má vzniknout také společenství pro správu veřejného prostranství a společných prostor. Jak bude fungovat?

Teď existují dva zapsané spolky. Jeden pro energetické společenství, do kterého věnujeme zdroje, které mohou potenciálně i vydělávat peníze. A druhý pro péči o veřejný prostor, který peníze spíše potřebuje a bude je využívat k dlouhodobé péči o lokalitu. Jsou to ted spojené nádoby, ucelený systém, který bude zajišťovat co nejlepší fungování lokality. Bohužel se totiž stává, že developer svůj projekt prodá a pak domy nebo i celá lokalita chátrá, protože se nemaximalizuje její potenciál. My chceme v místě zůstávat s doufáme, že bude celá lokalita vzkvétat. 

Zmiňoval jste různé energetické zdroje. Zvažujete ve vašich projektech i využití větrné energie?

Všechny střechy už máme obsazené fotovoltaikou, takže jsme přemýšleli, jak pokračovat dál a rozhodli jsme se více zaměřit na větrnou energii, která se s tou sluneční skvěle doplňuje - většinou když svítí slunce, tak nefouká a opačně. Díky větrným zdrojům poté docílíme uceleného řešení, kdy budou naše zelené zdroje fungovat po celý rok. Chceme mít tyto zdroje co nejblíže Sousedství, ale Hradci bohužel příliš nefouká, proto rozvíjíme i díky spolupráci s Frank Bold Advokáty lokality pro větrnou energii v Hradeckém a Pardubickém kraji. 

O tom, s jakými lokalitami v Královéhradeckém a Pardubickém kraji pro výstavbu větrných elektráren zatím NOHO počítá a jak se povedlo dosáhnout posvěcení jejich výstavby ve Vojtěchově čtěte v odemčeném článku Hospodářských novin. 

Čtěte článek Hospodářských novin


Plánujete založení energetického společenství?

Vybereme s Vámi vhodnou právní formu, připravíme pro Vás organizační model fungování a založíme energetické společenství. 

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.