CTP: nejasná pravidla pro výstavbu hal projekt zastavila. Odhalte všechna úskalí projektu před jeho akvizicí

Příjemné a ničím nerušené životní prostředí je důležitým aspektem rezidenčního bydlení. Nelze se tedy divit, že vlastníci nemovitostí se často aktivně brání nové výstavbě ve svém bezprostředním okolí. Sílu místního odporu není radno podcenit. Může vést například i ke změně politického vedení na radnici městské části, ba i města, které začne být vůči developerskému projektu nepřátelské. Je proto více než prozíravé s takovým rizikem počítat a aktivně mu předcházet. Pro každou lokalitu je vhodné zvolit jiný přístup a připravit projekt tak, aby nepřinesl zbytečná rizika.


Při plánování developerských projektů je třeba myslet na stanovení jasných a transparentních pravidel pro vzájemnou spolupráci obce a developera. Ilustrační foto.

Typickým příkladem necitlivého vstupu do území je dobře známý případ projektu výstavby skladovacích prostor a výrobních hal v blízkosti rezidenční oblasti Šlapanic u Brna. CTP chtěla začít stavět sklady už před více než jednou dekádou. Zainvestovala do nákupu pozemků kolem Šlapanic a uzavřela smlouvu se spolkem vlastníků půdy i s obcí. Naprosto konkrétní, jasná a transparentní pravidla pro vzájemnou spolupráci však do smlouvy zanesena nebyla.  Smlouva byla pro Šlapanice zřetelně nevýhodná, nepotvrzené zprávy se šířily o nejasných zákulisních dohodách. Výsledkem je, že CTP zatím může jen odepisovat ztráty do zbytečně zainvestovaných pozemků.

Proti záměru výstavby skladů se vzbouřili místní obyvatelé a zvolili nové zastupitelstvo, které začalo být vůči CTP nepřátelské. Letos v červnu dokonce Šlapanice definitivně ukončily svoje vztahy s investorem. 

Zabránit podobnému scénáři a uvíznutí na mrtvém bodě je možné právním due diligence provedeným již při nákupu pozemku zohledňující výše uvedená rizika, nastavením jasných pravidel a dohod spolupráce s místní samosprávou prostřednictvím Zásad pro developery, přípravou záměru způsobem, který bude zohledňovat oprávněné zájmy dotčených vlastníků pozemků v daném území.  


Potřebujete právní radu ohledně realizace developerského projektu?

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.