Experti pod vedením Frank Bold debatovali o zeleni ve městě. Důležitá je její efektivita i kritéria regulace

Zlepšení a zefektivnění plánování zelených ploch a dalších prvků takzvané modrozelené infrastruktury v Brně měli za cíl dva odborné webináře, které Frank Bold Advokáti pořádali ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst. Experti z řad architektů, urbanistů, zástupců samosprávy i neziskových organizací společně během dvou setkání probrali možnosti regulace zeleně, na které se aktuálně pracuje v jihomoravské metropoli.

Ústřední otázkou prvního z webinářů, který se odehrál 5. listopadu, byly různé varianty regulace a její podrobnější kritéria. Z diskuze vyplynulo, že velmi smysluplným řešením je kombinovat výsadbu stromů a trávníků, která má smysl i ve vyšších patrech, na zelených střechách. Stejně tak se jeví jako dobře využitelné vodní prvky, jako jsou například zahradní jezírka. 

Mnohem komplikovanější otázkou je samotné nastavení regulace ve městě. Tedy zda a případně jak lze vymezit poměr zeleně, který musí stavebníci na pozemcích dodržovat. Ne vždy je totiž možné ho přesně dodržet. Nabízí se tedy různé kompenzace zeleně. V Praze také vzniká zcela jiný přístup, takzvaný mikroklimatický index, podle kterého by si stavebníci mohli nastavit mix různých součásti modrozelené infrastruktury vhodných pro jejich pozemek a projekt. 

Velmi smysluplným řešením je kombinovat výsadbu stromů a trávníků, která má smysl i ve vyšších patrech. Ilustrační fotografie

Druhý webinář, který se konal 12. listopadu, se soustředil především na jeden typ zeleně - zahrádky. Konkrétně experti diskutovali o tom, zda je možné zahrnout zahrádky do sídelní zeleně a případně jakým způsobem. Z diskuze mezi experty vyplynulo, že ačkoliv mohou zahrádky představovat bariéru průchodnosti ploch zeleně, jsou současně velmi efektivním a ekonomickým způsobem, jak zařadit do města dostatek zeleně. Obce totiž nemusí na údržbu zahrádek vynakládat žádné prostředky, naopak mají drobný příjem z pronájmu ploch. Kromě toho se při porovnávání přístupu v Brně a v Jihlavě ukázalo velmi důležité zohlednit při řešení zeleně specifika každého města. 

Zkušenostmi z různých měst i zahraničí se Frank Bold Advokáti chtějí inspirovat pro zlepšení územního plánu města Brna i pro prosazování myšlenky udržitelného stavitelství do budoucna.

Webináře byly podpořeny z Evropského sociálního fondu, Operačního programu zaměstnanost. Podrobnější závěry z obou webinářů i z dalších konzultací s experty zveřejníme do konce letošního roku.

Autorem textu je Stanislav Kutáček, Frank Bold

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.