Novela ZPOZE a dopad na překompenzace energetických výroben

Návrh novely zákona o podporovaných zdrojích energie prošel na začátku června 2021 druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Co přináší? 

Po jednání hospodářského výboru se zdá pravděpodobné zavedení intervalu vnitřních výnosových procent investic (IRR) 8,4 až 10,6 %, který má nově podporu i Ministerstva průmyslu a obchodu. Rezort zároveň podpořil vstup solárních elektráren do aukčních soutěží o provozní podporu.

Výše vnitřního výnosového procenta úzce souvisí s tím, zda bude daný sektor shledán jako překompenzovaný a zda pro něj budou zavedena opatření k zajištění přiměřenosti podpory.

Co tomu předcházelo

V květnu 2020 předložila vláda poslancům k projednání návrh novely zákona o podporovaných zdrojích energie. Začátkem roku 2021 proběhlo první čtení návrhu v Poslanecké sněmovně a následně se jím v únoru zabývaly hospodářský a zemědělský výbor a rovněž také podvýbor pro energetiku.

Hospodářský výbor navrhl novelu projednat a schválit s řadou pozměňovacích návrhů. Některé z těchto pozměňovacích návrhů hospodářského výboru se dotýkají úpravy kontrol překompenzací, výbor však nenavrhl navýšení vnitřních výnosových procent investic (IRR), na základě kterých se má určovat přiměřenost podpory (překompenzace) u zdrojů uvedených do provozu mezi lety 2006 – 2015. 

Zemědělský výbor rovněž navrhl schválit znění novely s pár pozměňovacími návrhy, včetně zvýšení vnitřního výnosového procenta, avšak pouze pro vodní elektrárny.

V rámci projednávání návrhu bylo dále zveřejněno celkem 35 písemných pozměňovacích návrhů od jednotlivých poslanců. V souvislosti s IRR jsou navrženy různé varianty, viz níže, největší šanci má podle všeho varianta určení IRR pomocí flexibilního intervalu 8,4 – 10,6 % pro všechny zdroje s tím, že konkrétní hodnoty pro jednotlivé zdroje by byly určeny nařízením vlády,

Aktuální návrhy

  • zvýšení IRR na 8,4 % pro zdroje využívající sluneční energii,
  • sjednocení IRR na 6,3 % pro všechny zdroje,
  • sjednocení IRR na 9,5 % pro všechny zdroje,
  • určení IRR pomocí flexibilního intervalu 8,4 – 9,5 % pro všechny zdroje s tím, že konkrétní hodnoty pro jednotlivé zdroje by byly určeny nařízením vlády,
  • určení IRR pomocí flexibilního intervalu 8,4 – 10,6 % pro všechny zdroje s tím, že konkrétní hodnoty pro jednotlivé zdroje by byly určeny nařízením vlády,
  • určení IRR pomocí flexibilního intervalu 9,5 – 10,6 % pro všechny zdroje s tím, že konkrétní hodnoty pro jednotlivé zdroje by byly určeny nařízením vlády,
  • určení IRR pomocí flexibilního intervalu 8,4 – 10,6 % pro zdroje využívající energii vody/větru/slunečního záření nebo geotermální energii a intervalu 9,5 – 10,6 % pro zdroje využívající energii biomasy a bioplynu s tím, že konkrétní hodnoty pro jednotlivé zdroje by byly určeny nařízením vlády.

Situaci budeme sledovat i nadále a přinášet vám nejčerstvější informace o dalším vývoji návrhu novely ZPOZE.

Zastoupíme vás při kontrole ze strany SEI nebo ERÚ a ochráníme vaše zájmy

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.