Opatření pro udržitelné stavitelství: Jak na solární urbanismus

Přinášíme další díl ze série článků „Opatření pro udržitelné stavitelství“, v rámci které vám každý týden představujeme pro inspiraci jeden vybraný prvek modrozelené infrastruktury s přesahem do energetiky. V článku najdete krátký popis opatření a jeho přínosů, příklad ukázkové realizace a právní kontext - tedy na co je dobré myslet z právního hlediska a jaké kroky musíte podniknout. Opatření jsou součástí e-booku Bold Future, který si můžete celý zdarma stáhnout. Tento týden se zaměříme na solární urbanismus.

Jak na solární urbanismus

Stavebníci by měli při volbě umístění a dispozice staveb zvažovat možné solární zisky ve svém vlastním zájmu, aby zajistili zákonem požadovanou energetickou účinnost budov. Samosprávy jim ale mohou v několika směrech pomoci. Mohou nechat vypracovat tzv. mapu slunečního osvitu. Ta může sloužit pro výběr vhodné orientace a podoby stavby nebo způsobu instalace fotovoltaické elektrárny. Zároveň je i vhodným podkladem pro vypracování regulačního plánu, jelikož na jejím základě lze lépe navrhnout uspořádání staveb, jejich velikost a odstup.
 
Fotovoltaiku na střechách nové výstavby je možné podpořit prostřednictvím regulativů územního plánu. Samosprávy také mohou přispět k osvětě obyvatel o současných možnostech pasivních i aktivních solárních systémů a propagovat jejich využití na majetku v jejich vlastnictví. Paleta možností je široká - od solárního pouličního osvětlení až po solární protihlukové stěny.
 
Menší fotovoltaickou elektrárnu s výkonem do 10 kWp je možné si pořídit a provozovat i bez licence na výrobu elektřiny. Její umístění na střechu již stojící budovu je vhodné konzultovat s konkrétním stavebním úřadem, jejich praxe se totiž liší. Některé vyžadují ohlášení či stavební povolení.
 

Co je to solární urbanismus

  • Zohlednění sluneční energie při plánování budoucí výstavby i využívání sluneční energie na výrobu elektřiny a ohřev vody.
  • Promyšleným nastavením ulic vzhledem k jejich orientaci ke slunci a proudění vzduchu je možné dosáhnout značných úspor energie na vytápění a chlazení.
  • Výběr stavebních materiálů s nízkou energetickou kapacitou může významně snížit akumulaci a vyzařování sluneční energie.
  • Využívání sluneční energie přináší větší energetickou soběstačnost a snižuje náklady.

Realizace: Aspern Seestadt, Vídeň

             
  • Investor a zhotovitel: město Vídeň a Wien 3420 Aspern Development
  • Více informací

Uvažujete o využití solární energie?

Navrhneme energetický model pro váš projekt a zasmluvníme jej.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.