Soud už zrušil desítky nelegální vládních opatření. Do zákona to prosadil Frank Bold

Desítky nelegálních vládních opatření proti šíření epidemie koronaviru zrušil od letošního dubna Nejvyšší správní soud. Nebylo by to možné, kdyby se právníci Frank Bold společně s tehdejší opozicí nezasadili o prosazení soudního přezkumu do pandemického zákona. Ten měl vládě pomoci lépe zvládat krizovou situaci bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu, zároveň však bylo potřeba zachovat nezbytnou veřejnou kontrolu.  

„Ke zrušení několika desítek pandemických opatření došlo nejčastěji kvůli jejich nedostatečnému odůvodnění. Pokud vláda bez vyhlášení nouzového stavu zavádí přísná opatření, musí si na jejich odůvodnění a jejich zákonném základě dát opravdu záležet. Jinak je soudy mohou jedno po druhém rušit a to rozhodně neposiluje důvěru veřejnosti v promyšlenost kroků vlády,” říká Lukáš Kraus, právník Frank Bold, který se podílel na přípravě pandemického zákona.

Nouzový stav má trvat jen 30 dní

Pandemický zákon nenahrazuje nouzový stav a není to ani jeho cílem. Neumožňuje například omezit pohyb osob nebo nařídit pracovní povinnost. Experti Frank Bold a Rekonstrukce státu přijetí pandemického zákona dlouhodobě prosazovali, aby se při zhoršení epidemiologické situace nemuselo hned sahat po vyhlašování nouzového stavu a vláda získala jasný rámec pro přijímání opatření včetně kontroly veřejností. 

Potřebujeme nový pandemický zákon

Nouzový stav navíc může trvat jen 30 dní. Vláda proto musela několikrát přistoupit k jeho prodloužení. I tuto situaci řeší pandemický zákon. Ten je však aktuálně platný už jen do konce února příštího roku. Aby se situace neopakovala, je proto potřeba přijmout zákon nový. Některé jeho části je přitom potřeba dopracovat. 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.