Zvyšování cen za plyn ve fixních smlouvách? Dodavatel musí prokázat zákonné podmínky

Na našeho klienta se koncem dubna obrátil jeho dodavatel plynu s žádostí o obnovení jednání o podmínkách jejich vzájemné smlouvy o dodávkách. Argumentoval přitom válkou na Ukrajině, která značně ovlivňuje energetický trh a ceny dodávek. Obě strany spolu však měly uzavřenou smlouvu, která cenu za dodávky fixovala na dva roky. Klient se na nás proto obrátil s žádostí o analýzu situace.

Konkrétně se jednalo o posouzení toho, jestli je dodavatel oprávněn změnu smlouvy v takovém případě vyžadovat a jestli na nové jednání musí město přistoupit. „Dodavatel je sice oprávněn domáhat se obnovení jednání o smlouvě, ale pouze v případě, že jsou splněny a prokázány veškeré zákonné podmínky, jako je podstatná změna okolností, kterou strany nemohly rozumně předpokládat ani ovlivnit, nepřevzetí rizika změny okolností dodavatelem a vznik hrubého nepoměru v právech a povinnostech smluvních stran v důsledku této změny okolností. Uzavřením fixní smlouvy na sebe dodavatel přebírá vyšší míru podnikatelského rizika. Pokud nejsou splněny tyto podmínky, tak platí základní zásada, že se smlouva má plnit tak, jak byla uzavřena.” komentuje právník Vincenc Bouček

Klientovi jsme po analýze veškerých podkladů doporučili trvat na plnění smlouvy v jejím původním znění, pokud dodavatel neprokáže splnění veškerých podmínek. 

Energetickou soběstačnost zajistí obnovitelné zdroje

Vzhledem k aktuálním otřesům na energetickém trhu se zvedá poptávka po alternativním řešení v podobě obnovitelných zdrojů energie, především solárních elektrárnách na veřejných i soukromých budovách. 

Podnikatelům i samosprávám mohou zajistit větší energetickou soběstačnost a stabilitu dodávek. Rádi využijeme naši expertízu a navrhneme nejlepší energetické řešení pro Vaši obec. Pokud se chystáte na připravovat či realizovat projekt fotovoltaické elektrárny, můžete využít také náš videokurz.

Naši expertízu v energetickém právu jsme potvrdili v žebříčku Právnická firma roku 2021, kde jsme se stali velmi doporučovanou advokátní kanceláří.


Řešíte složitou situaci s dodavatelem energií?

Zanalyzujeme podklady a navrhneme Vám možnosti dalšího postupu. Současně pro Vás můžeme zajistit návrh energetického řešení pro Vaši obec. 

Obraťte se na nás

Videokurz: Plánujete fotovoltaickou elektrárnu nebo připravujete její instalaci?

Praktické tipy a rady ohledně toho, co zvážit už na začátku projektu, na co si dát pozor u dodavatelů a jak postupovat při realizaci, zjistíte v našem  unikátním videokurzu.

Koupit kurz

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.