Púll: Malé firmy nemají o ESG dostatek informací. Pomoct musí banky a profesní sdružení

České banky vyžadují od loňského roku po firmách, které žádají o půjčky tzv. ESG reporting. Souvisí to s platnou zákonnou povinností, na jejímž základě se investice rozdělují na světle či tmavě zelené. O tom, jaká rizika se při přípravě investičních produktů zohledňují či jak zelenou investici sjednat, čtěte v rozhovoru s manažerem udržitelnosti v České spořitelně Matúšem Púllem.

Rozhovor přinášíme v rámci cyklu Bold future, ve kterém se zaměřujeme na oblast moderní energetiky, zelené investice a udržitelné stavitelství. Více se dočtete i v našem e-booku.

V souvislosti s válkou na Ukrajině se mluví o budoucnosti ESG legislativy a Green Dealu. Jaký očekáváte, že bude další vývoj? 

Válka na Ukrajině je strašlivá humanitární tragédie, kdy musíme pomoct lidem, kteří utíkají před válkou. A pokud pro nás dosud byly konflikty třeba v Sýrii vzdálené, tak teď se to děje za našimi dveřmi, lidem, které známe. Současně jsme si mysleli, že snahy o snížení podílu fosilních paliv je něco umělého. Teď se to téma pro nás zhmotnilo, protože má i bezpečnostní dopad. Ruská agrese na Ukrajině obnažila naši závislost na fosilních palivech. Už se také objevují první vlaštovky vedoucí ke zjednodušení povolování solárních elektráren. Věřím a chci doufat, že je to začátek silnějšího rozvoje obnovitelných zdrojů.

Loni jste vydali dosud největší emisi zelených dluhopisů, 500 milionů euro, na českém trhu. Můžete tento krok přiblížit?

Měli jsme pro to regulatorní důvody, protože kapitálové předpisy požadují, abychom měli různé zdroje kapitálu. Po úvaze jsme se rozhodli pro zelené dluhopisy, protože je to signál, že pro Českou spořitelnu jako součást Erste Group, která je veřejně obchodovatelná, jsou zelené investice a úvěry velmi důležité. Současně to také ukazuje, že ačkoliv zelených emisí ze střední a východní Evropy zatím moc nebylo, tak i tuto oblast zajímají, že jsou tady zajímavé příležitosti a pokud lidé zvažují, kam směřovat peníze na zelené investice, neměli by na ČR zapomínat.

Jak dnes vybíráte projekty, do kterých poté investujete finanční prostředky svých klientů?

Klient má možnost si vybrat, jak moc jeho investice mají být udržitelné. Jestli mu na tom vůbec nezáleží, jestli upřednostní takzvaně světle zelené investice, které neobsahují nepříznivé environmentální či sociální dopady, nebo jestli si vybere tmavě zelené investice, které jsou vytvářeny za účelem dosahování environmentálních nebo sociálních cílů. Kritéria pro různé druhy investic byla zveřejněna na konci loňského roku a není úplně jednoduché posbírat veškeré potřebné informace u vydavatelů investic. Pravidla jsou nová a my se snažíme je postupně plnit.

Pokud jde o vaše investiční produkty, jaká rizika zohledňujete? 

Co se týká podílových fondů, může si každý investor přečíst, jaké akcie nebo dluhopisy jsou jeho podkladem. Současně jsme transparentní v tom, jestli fond obsahuje třeba fosilní paliva nebo ne. Od srpna budeme mít navíc povinnost se klienta ptát, o jaké zelené investice by měl zájem. V tuto chvíli zatím není úplně jednoduché dopátrat se přesných informací, protože pravidla transparentnosti jsou nová. Požádal bych v tomto o trošku strpení. Sbírání a poskytování těchto informací věnujeme napříč celou skupinou Erste velké úsilí.

Když si chce někdo sjednat zelenou investici od vaší banky, chcete po něm něco navíc nějaké informace?

Při posuzování jednotlivých investic z pohledu jejich udržitelnosti používáme ve skupině Erste AM interní ESG rating, který v sobě kombinuje desítky parametrů z oblastí E, S i G. Interní ESG rating může nabývat hodnot mezi 0 a 100. Pro zařazení mezi „udržitelné“ investice musí daný emitent cenného papíru dosáhnout alespoň úrovně 30; pro produktovou řadu tzv. RESPONSIBLE fondů pak dokonce minimální hodnotu 50. 


„Zelené úvěry poskytujeme díky zvýšené konkurenci za mírně lepších podmínek než běžné financování.”


Jak se na zelené financování a ESG dívají vaši korporátní klienti?

Samozřejmě je rozdíl mezi malými a velkými firmami. Na velké firmy už regulace dopadá, pokud jsou například zapojení do systému evropských povolenek nebo pokud mají emitovány nějaké veřejně obchodovatelné cenné papíry. Malé firmy teď mají informace především pokud je s tím jejich byznys přímo spojený nebo se jejich majitel zajímá o přírodu. Víme, že většina malých a středních podniků v tuto chvíli dostatek informací nemá a vidíme tu velkou roli bank i různých profesních sdružení - třeba Hospodářské komory nebo Změny k lepšímu, jejíž jsme členy - abychom firmy informovali a pomohli jim pochopit, jaké dopady na ně může mít regulace týkající se změny klimatu a dalších oblastí zahrnutých v Green Deal.

Bude zelené financování pro Vaše korporátní klienty výhodnější? 

Očekáváme, že velká část zelených investic bude podpořena evropskými nebo národními dotacemi. Banky nyní mají stejné regulatorní náklady se zeleným i běžným financováním, proto zelené financování zvýhodňují pouze na základě svého obchodního rozhodnutí ze své marže. Protože všechny banky mají zájem zelené investice financovat, poskytujeme zelené úvěry díky zvýšené konkurenci za mírně lepších podmínek než běžné financování.  


Zajímá Vás zelené financování?

Zajistíme, aby Vaše projekty odpovídaly standardům EU taxonomie, a nastavíme efektivní reporting informací o udržitelnosti vaší společnosti.

Obraťte se na nás

Chcete zjistit, jaké jsou aktuální trendy ve financování, stavitelství a energetice?

Stáhněte si e-book Bold future

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.