EnviTrail: snížení uhlíkové stopy s sebou přináší i snížení nákladů firem

Nejdůležitější součástí uhlíkového auditu u firem jsou doporučení na snížení uhlíkové stopy. Chceme, aby se firmám především vyplatila, říkají zakladatelé společnosti EnviTrail Lucie Siskosová a Lukáš Ferkl, kteří s expertní skupinou Frank Bold spolupracují na komplexních službách v oblasti ESG. O tom, jak může firma ušetřit a současně snížit množství vypouštěných emisí čtěte v rozhovoru s oběma odborníky.

Rozhovor přinášíme v rámci cyklu Bold Future, ve kterém se zaměřujeme na oblast moderní energetiky, zelené investice a udržitelné stavitelství. Více se dočtete i v našem e-booku.

Jak se podle Vašich zkušeností k povinnosti mít vypočítanou uhlíkovou stopu firmy staví? 

Lucie Siskosová: Máme klienty ze dvou kategorií. První jsou ti, kteří vnímají tu potřebu, jsou otevření spolupráci a vidí v ní příležitost. Pak jsou tu druzí, kteří tu potřebu buď nevnímají úspěšně ji odsouvají, například řeší jiné, důležitější problémy, myslí si, že se jich to netýká, nebo že se zařídí jen tak na oko. My máme samozřejmě rádi první skupinu.

Jakým způsobem se uhlíková stopa počítá?

Lukáš Ferkl: Je to jen jedna z mnoha věcí, které jsou důležité a které se firmám vyplatí sledovat, pokud chtějí přírodu opravdu chránit. Je snaha počítat stopu auditním způsobem, podobně jako DPH. Počítá se ve dvou oblastech: přímé emise a nepřímé emise. Přímé emise jsou ty, které firma fyzicky vypouští. Ty, které spálí ze zemního plynu, co projezdí na benzínu a naftě v autech. Nepřímé emise jsou svázané emise z produktů, které firma nakoupí, třeba  elektřina, kancelářské potřeby, u výrobní firmy třeba ocelové a mosazné polotovary a podobně. 

Kromě účetní části má uhlíková stopa i technickou část. Jak se počítá?

Lukáš Ferkl: Technicky se počítá ve čtyřech stupních podle toho, jaká data jsou k dispozici. Nejpřesnější je emise změřit čidlem. A naopak nejobecnější je, když firma nemá žádná data a využije takzvané sektorové emise, které vydává Eurostat. Tato varianta, ale nemusí být pro firmu dobře vypovídající.

Kromě výpočtu uhlíkové stopy dáváte firmám i doporučení, jak snížit uhlíkovou stopu. Jaká například?

Lukáš Ferkl: Chceme, aby doporučení pro firmy měla technický základ, aby měla finanční návratnost a vyplatila se jim. Lze totiž obecně říct, že snížení nákladů na výrobu s sebou téměř vždy nese snížení uhlíkové stopy. Jako první by se firma měla podívat, na to, jestli nemůže někde ušetřit. Jestli se jí třeba nevyplatí nainstalovat nějaké obnovitelné zdroje energie nebo implementovat úsporná řešení. A pak se může podívat na nepřímé emise a nastavit podmínky pro svoje subdodavatele, aby dostávala produkty, které mají nižší uhlíkovou stopu.

Ve Frank Bold hodně spolupracujeme s klienty z oblasti energetiky a developmentu. Jak jsou na tom z hlediska uhlíkové stopy firmy z těchto oblastí?

Lukáš Ferkl: U energetických firem záleží na tom, jak konkrétně energii vyrábí a ve stavebnictví je to podobné. Pokud firma využívá cirkulární ekonomiku a používá třeba materiál z předchozí stavby, aby z něj vytvářela recyklované betonové směsi, využívá dřevo, staví budovy v pasivním standardu, je to něco úplně jiného než když někdo staví třeba tělocvičnu, protože ty se už z podstaty věci těžko staví v energeticky úsporném režimu. Energetika i stavebnictví ale mají především obrovské svázané emise. Ani dům, o kterém se tvrdí, že je uhlíkově neutrální, takový není, protože na to dnes nejsou technologie. Každá komponenta, ze které je ten dům postavený, vznikla tak, že se spálilo nějaké fosilní palivo. Je tedy důležité dívat se na celý životní cyklus, ne jenom na spotřebu energií, které konkrétní objekt spotřebuje. 

Co bylo inspirací pro vznik Envitrailu?

Lucie Siskosová: Naše původní myšlenka byla založit poradenskou firmu, která pomůže investorům zorientovat se v problematice různých technologií a vzápětí se na nás začali obracet lidé ohledně ESG a uhlíkové stopy. Uvědomili jsme si, že toto téma je podobně neuchopené jako kdysi GDPR, ale je mnohem komplexnější. Nejde jen o právní problém, zasahuje do mnoha odvětví a proto je naší výhodou především multioborovost a znalosti napříč akademickou sférou, byznysem a výrobou. Díky tomu se na problematiku umíme dívat očima firem, vnímat jejich potřeby a pomáhat jim splnit povinnost nefinančního reportingu tak, aby to dávalo opravdu smysl.


Zvažujete zavedení opatření ke snížení uhlíkové stopy a ESG reporting o udržitelnosti?

Ve Frank Bold pro Vás ve spolupráci se společností EnviTrail zajistíme výpočet uhlíkové stopy včetně doporučení na její snížení a také přípravu potřebných ESG dat, které Vám usnadní přístup k zeleným investicím. 

Více o našich službách

Obraťte se na nás

Chcete zjistit, jaké jsou aktuální trendy ve stavitelství a energetice?

Stáhněte si e-book Bold future

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.